Profesor Slobodan Radosavljević, član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) i predsjednik divizije Humanističkih i društvenih nauka i umjetnosti BHAAAS-a, 5 juna je otvorio izložbu pod nazivom “Arhitektonski šapat” u Grand Théâtru de Québec u Kanadi. Ova izložba je privukla rekordni broj posjetitelja, čime je postavljena nova ljestvica u posjećenosti u historiji ove prestižne kulturne institucije.

Grand Théâtre de Québec

Tokom svečanog otvaranja, Mélissa Coulombe-Leduc, općinski vijećnik okruga Québec, zvanično je primila disk sa LiDAR podacima koje je za realizaciju projekta Radosavljević sakupljao tokom sedam godina i koje je poklonio gradskoj upravi. Riječ je o zapisima u formi trodimenzionalnog skeniranja grada Québeca najnaprednijim LiDAR uređajima koji  će  biti upotrijebljeni za različite arhitektonske, urbanističke i historijsko dokumentarne svrhe, a koji imaju neprocjenjivu vrijednost za gradske vlasti.

Grand Théâtre de Québec

Multidisciplinarna instalacija

Prostor STUDIOTELUS-a je transformiran kako bi ugostio “Arhitektonski šapat” kao tehnološki poduhvat koji posjetiteljima nudi uzbudljivo čulno i vizualno iskustvo urbane arhitekture. Potpisana od strane umjetnika Slobodana Radosavljevića koji je  više godina radio na njenoj realizaciji, ova izložba, kroz trodimenzionalne snimke grada Québeca stvorene pomoću LiDAR tehnologije koji su projicirani na ogromnu koreografiranu tkaninu, zahvaljujući kinetičko instalativnoj propoziciji, omogućuje posjetiteljima konstantnu arhitektonsko prostornu transformaciju .

 

Vođen idejom da arhitekturu predstavi kao iznenađujući događaj, Radosavljević kombinira instalativno skulptorske elemente i  video projekcije kako bi utjecao na percepciju prostora i vremena. Instalacija je bazirana na dinamici između fleksibilnog platna (5 m x 28 m) čije  neprestano kretanje omogućuje pet motora i projekcije eteričnih slika, snimljenih laserskim senzorima koje spojem transparentnosti i ogromnim brojem detalja ostvaruju vizualnu kompleksnost. Kroz lagani ples elemenata i promjene u video projekcijama, instalacija koja  neprestano mijenja oblik prostora, posjetiteljima nudi  neuobičajeno dinamično iskustvo arhitekture. Video projekcije i igra volumena omogućavaju prodiranje u dubinu prostora slike i generiraju jedinstvene materijalnosti, prostornosti i narative.

Grand Théâtre de Québec

Bitno je istaći da je “Arhitektonski šapat” multidisciplinarni projekat koji spaja arhitekturu, umjetnost i nove tehnologije i ima za cilj propitivanje susreta stvarnosti i virtualnosti u oblasti prostornih istraživanja i arhitekture. Istovremeno, stvaranjem novih čulnih i vizualnih mogućnosti koje uključuju gledatelja u interaktivno umjetničko djelo zahvaljujući tehnološkoj inovaciji, nedvojbeno ocrtava nove teritorije na planu istraživačke kreacije. U tom smislu, ovaj tehnološki i umjetnički poduhvat profesora Slobodana Radosavljevića, spajajući znanost, umjetnost i tehnologiju u jedinstveno i nezaboravno iskustvo, predstavlja značajan doprinos razumijevanju i doživljaju urbanog prostora. Izložba će biti dostupna do 1. septembra 2024 godine.

U realizaciji projekta su učestvovali:

  • LCB – La Chambre Blanche de Québec
  • GTQ – Grand Théâtre de Québec
  • GRAP – Grupa za istraživanje fizičkih ambijenta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Laval
  • CRDIG – Centar za istraživanje geoprostornih podataka i obavještajnih podataka
  • IID – Intelligence and Data Institute
  • UQTR – Univerzitet Quebec u Trois-Rivièresu