Mjesec april u Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto obilježila su dva eksperimentalna projekta – imerzivna postavka “Behut u cvatu” i muzički performans francuske umjetnice Claire Gapenne-Terrine.

Postavkom “Behut u cvatu” suosnivači Galerije Manifesto, fotografkinja Ajla Salkić-Zidajnerka i ulični umjetnik Benjamin Čengić-Zian, predstavili su se publici u drugačijem svjetlu – ne  samo kao organizacioni, već i autorski tim, prikazujući istovremeno vlastita shvatanja o ulozi umjetnosti i umjetničkih prostora.

U ambijentu koji grade Zidajnerkine fotografije u dugoj ekspoziciji i Zianove slike, održan je Terrinin performans kojem je prisustvovalo oko stotinu posjetitelja. Radi se radikalnom muzičkom projektu zasnovanom na praksi eksperimenta, a koji se žanrovski giba na tragu elektronike minimalističkog rukopisa, izvedenog na klasičnim postavkama noisa.

Nastup Terrine u Bosni i Hercegovini obilježen je saradnjom KRAK centra iz Bihaća i Manifesto galerije, a podržan je od strane Francuskog instituta u Sarajevu.

U Galeriji Manifesto publika će ovog mjeseca imati priliku da prisustvuje razgovoru sa autorima izložbe “Behut u cvatu”, koji će biti upriličen 26. aprila u 19:00 časova.

Izložba je otvorena do 28. aprila 2023. godine, a svi zainteresovani mogu je posjetiti od utorka do subote u periodu od 12 do 20 časova, te nedjeljom od 12 do 14 časova.