U petak, 26. maja 2023. godine, u Historijskom muzeju BiH će biti održan simpozij, okrugli sto i koncert na temu političke uloge muzike tokom 20. stoljeća u Evropi. Program koji okuplja stručnjake i publiku različitog profila otvara razgovor o dvostrukoj poziciji muzike: s jedne strane muzika je svjedočila rađanju totalitarizma i Holokausta, a ujedno je bila sredstvo otpora protiv svih oblika fašizma.

Teme simpozija pristupaju muzici u širokoj lepezi društveno-političkih pravaca: od uloge muzike u stvaranju revolucije do muzike kao kritičkog, društvenog alata. Izlagači na simpoziju su: prof. Dario Martinelli (Univerzitet Helsinki i Univerzitet Lapland), prof. Beat Föllmi (Univerzitet Strasbourg), prof. Mathieu Schneider (Univerzitet Strasbourg). Sa publikom će također razgovarati i dirigent i kompozitor Amaury du Closel, osnivač Forum Voix Etouffées (Forum Utišani glasovi). Ova organizacija, koja je jedan od partnera u realizaciji programa, se bavi proučavanjem i promocijom muzike koju je odbacio i stigmatizirao nacizam u Evropi.

Okrugli sto posvećen je muzici kao otporu prema destrukciji rata u kontekstu opsade Sarajeva 1992-1995. Jedan od događaja koji je obilježio kulturni život Sarajeva pod opsadom je koncert u uništenoj Vijećnici iz 1994. godine, kada je pod dirigentskom palicom Zubin Mehte, Sarajevska filharmonija izvela Mocartov „Requiem“. O značaju ovog koncerta za građane Sarajeva i njegovim odjecima na međunarodnom planu govore svjedoci vremena. Ovom prilikom će biti ekskluzivno prikazan intervju sa Zubin Mehtom.

Razgovori će biti zaokruženi koncertom protestnih i revolucionarnih pjesama, koji počinje u 19 sati. Učešće u programu je potrebno rezervisati na adresu elektronske pošte: histmuz@bih.net.ba. Broj mjesta je organičen, a ulaz slobodan.

Organizatori: Forum Voix Etouffées i Historijski muzej BiH, u saradnji sa Univerzitom u Strasbourgu i Univerzitetom tehnologije Kaunas. Događaj je podržao Austrijski kulturni forum.