U petak, 10. marta 2023. godine, u 19 sati, u Historijskom muzeju BiH biće upriličeno otvorenje izložbe “Radovi pod opsadom” Miodraga Spasojevića Štrike.

Izložba „Radovi pod opsadom“ je svjedočanstvo vremena u kojem sve niče nanovo (uprkos destrukciji) i u kojem je sve intenzivnije – i život, i smrt, i stvaranje. Naziv izložbe „Radovi pod opsadom“ dobiva prave dimenzije značenja tek u korelaciji sa plakatom. Osnova plakata je ratna fotografija. Štrika i njegova porodica jedu kukuruze vlastite produkcije, iz male porodične bašte na brdu Obad. Radovi u ratu podrazumijevaju širi spektar životnih uloga od onih koje imamo u prijeratnoj eri.

Izložbu otvara plakat za koncert V Sarajevske filharmonije s početka 1992. godine, a onda se nastavljaju vizuelna rješenja i identiteti za različite događaje i organizacije: publikacija „Sjećaš li se Sarajeva“ kojim se tim BiH predstavio na Olimpijskim igrama u Barceloni (1992.), vizuelni identitet Nogometnog saveza BiH (1992.), izdanja Business magazina (1993./1994.), vizuelni identitet obnovljenog GRAS-a (1993.), promocija i vizuelni identitet Tifinog albuma „Šareni dan“ (1994.), vizuelni identitet PTT (1994.), IAAF miting solidarnosti Sarajevo (1995.), godišnji izvještaji Elektroprivrede (1994./1995.).

Miodrag Spasojević Štrika, sposobnošću da deduktivno razmišlja, utjelovljuje identitete tako što kreće od opšteg ka pojedinačnom: ka simbolu. Pažljivim dizajnerskim intervencijama, rezovima i odstranjivanjem viškova, Štrika onome što oblikuje daje formu neodvojivu od njegove suštine – pomaže nam da deautomatiziramo percepciju i vidimo ono što često previdimo. Štrikini radovi pod opsadom su pomagali da vijest o opsadi izađe izvan granica opkoljenog grada i ratom zahvaćene države – nekada da vrate nadu u mirnije sutra.

“Miodrag Spasojević Štrika je odlučio da Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine povjeri materijale na trajno čuvanje. Predstavljamo ih s novom nadom: da će njihova muzealizacija otvoriti teme za razgovor, istraživanja i vizuelna oblikovanja svijeta koji nas okružuje”, poručuju iz Historijskog muzeja BiH.

Izložba će biti otvorena do 20. marta 2023. godine.