Mač Durandal, francuska verzija legendarnog Ekskalibura, koji je više od 1.300 godina bio zaglavljen u stijeni u Rocamadouru na jugu Francuske, nestao je, a francuska policija pokrenula je istragu.

Vjeruje se da je ovaj mač, poznat po svojim magijskim svojstvima i popularan među turistima, ukraden. Međutim, ostaje pitanje kako je to bilo moguće s obzirom na to da je bio ugrađen 10 metara duboko u stijenu na nepristupačnom mjestu, prenosi britanski Telegraf.

Mač Durandal pripadao je vitezu Karla Velikog i prema legendi bio je neuništiv i najoštriji mač. Njegova izvanredna svojstva opisana su u “Pjesmi o Rolandu” iz 11. vijeka. Rolandov mač bio je ugrađen u zid litice u gradu, kod svetilišta posvećenog Djevici Mariji.

“Kao da je ukraden dio grada. Sudbine našeg sela i ovog mača su isprepletene”, izjavio je gradonačelnik Rocamadoura, Dominique Lenfant, za La Dépêche.

Rocamadour

Roland, franački vitez i vojskovođa, postao je omiljena ličnost francuske i evropske srednjovjekovne epske poezije nakon svoje smrti 778. godine. Najčuvenije su “Rolandova šansona”, kao i poeme “Zaljubljeni Orlando” i “Bijesni Orlando”. Često je opisivan sa svojim mačem Durandal, konjem Vejlantifom i olifantskim rogom.

Prikaz Rolandove smrti nastao u 19. vijeku