Dani arhitekture se ove godine održavaju u periodu od 15. do 22. septembra i, za razliku od prethodnih godina, trajat će sedam dana na više lokacija širom Sarajeva.

Na dan otvorenja jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture, koje će biti upriličeno danas, 15. septembra, ovogodišnji kuratori Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) i zvanično će publici predstaviti temu, predavače i program festivala.

Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, u okviru koje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a s osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, sljedeće godine.

Promocija knjige / izložba: Arhitektonski vodič Sarajeva
Vrijeme: Petak 15.09.2023. 17:30-18:30
Lokacija: Novi objekat Austrijske kuće / u Evropska kući kulture i nacionalnih manjina  (Park ispred Ciglana, izmedju ulica Alipašina i Patriotske lige)

Posebna pažnja za vrijeme Dana arhitekture biće usmjerena na predstavljanje i Prvog arhitektonskog vodiča kroz Sarajevo, izdatog od strane berlinske DOM Publishers izdavačke kuće. Na ovaj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta, te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiocima, tako i građanima.

Knjiga Arhitektonskig vodič Sarajeva uključuje preko 150 objekata i arhitekata, a u programu pretprodaje izdavača DOM Publishers Berlin je već prodata u preko 700 primjera u pretprodaju.

Promocija knjige i izložbe nudi i ekskluzivan uvid u izvanredna istraživanja i višegodišnji napor da se prikupe, analiziraju i prezentuju najznačajnija arhitektonska ostvarenja grada i njegove okoline. Ova knjiga pokriva i širok geografski i hronološki raspon, gdje su zamišljena i izgrađena značajna zdanja koja obilježavaju specifične trenutke uzbudljive historije grada. Glavni fokus ovog Vodiča, kratkog arhitektonskog pregleda značajnih stambenih objekata, kulturnih mjesta, poslovnih zgrada ili hotela, predstavljen je kroz 5 poglavlja koja pokrivaju razvoj šireg gradskog područja i njegovog urbaniteta od nastanka, ali najviše kroz 20. vijek i početak 21. vijeka. To je zaista jedinstven pregled organskog i kompleksnog razvoja Sarajeva.

IZLOŽBA – 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES by Urban Think-Tank_Next
Vrijeme: Petak 15.09.2023. 19:00-21:00
Lokacija: Novi objekat Austrijske kuće / u Evropska kući kulture i nacionalnih manjina  (Park ispred Ciglana, izmedju ulica Alipašina i Patriotske lige)

Izložba 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES istražuje alternativne paradigme o načinu na koji sljedeća generacija arhitekata proizilazi iz kulturološki bogatih i raznolikih gradova poput Sarajeva, Tirane, Beograda, Skopja, Podgorice i Prištine, koji su doživjeli preklapanje historija Osmanske i Austrougarske kolonizacije, skoro stoljeće socijalizma, a potom urbicida, turbo-privatizacije te ljudskih i prirodnih kriza. Danas tražimo sljedeće ljude i nova mjesta u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu gdje se mogu identificirati potencijali za više cirkularan, regenerativan, participatoran, održiv i žilav arhitektonski format. Glavni fokus izložbe je da istraži i demonstrira situiranu ulogu arhitekture kao snažnog pokretača za kulturološku slobodu te da potakne razgovor o konkretnom angažmanu u duhu savremenosti zapadnobalkanske arhitekture. “Želimo da budemo medijatori za individualne i kolektivne interpretacije i invencije koje proizvodi sljedeća generacija arhitekata i dizajnera, pripremajući se za sljedeću fazu radikalne transformacije. Vidimo priliku za mapiranje novih arhitektonskih ideja, uvodeći radove i koncepte u metodološki okvir i urbane alata Urban Think-Tank_Next u vidu izložbe,” podcrtavaju Hubert Klumpner i Michael Walczak, kuratori ovogodišnjih Dana arhitekture Sarajevo i izložbe 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN.

“Sa bazom u Sarajevu, slavimo prvo prikazivanje i početak izložbe koja će da proputuje kroz Zapadni Balkan, a vjetar u leđa će da joj da 15. izdanje Dana arhitekture Sarajevo – idealna platforma za niz predavanja, panela i radionica u Sarajevu, gradu koji podcrtavamo kao najraznolikiji multikulturalni grad regiona. Gradovi Zapadnog Balkana su mjesta istraživanja, te su idealna baza za kreiranje raznolikih modela prostorne imaginacije,” dodali su Klumpner i Walczak.

GLAVNI PROGRAM STRUČNA PREDAVANJA I PANEL DISKUSIJE
Lokacija: Kino Meeting Point
Vrijeme: subota 16.09. i nedjelja 17.09.

Na glavnoj sceni kina Meeting point ove godine bosanskohercegovačkoj publici će se predstaviti studio OOIIO iz Madrida i njihov glavni projektant Joaquín Millán Villamuelas. OOIIO je renomirani arhitektonski biro koji svojom odvažnom arhitekturom oduševljava struku širom Evrope.

Hrvatski studio ZDL će također prezentovati svoj opus radova i pokazati zašto su jedan od vodećih arhitekata u Hrvatskoj i regiji.

Studio Grad iz Crne Gore će kao jedan od predstavnika regionalne arhitektonske scene uveličati ovogodišnje izdanje Dana arhitekture, prezentovati svoja dosadašnja i buduća arhitektonska ostvarenja.

Iz Francuske nam dolazi Meriem Chabani iz studija New South koja će publici predstaviti svoj pristup arhitekturi, te na koji način utiče na okolinu oko sebe i daje svoj doprinos struci.

Scott Doig iz studija Haptic koji svoja predstavništva imaju u Norveškoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, će donijeti dašak savremene arhitekture i dizajna u Sarajevo, te nesumnjivo oduševiti lokalnu publiku.

Iz Švedske nam dolazi Johannes Tovatt čiji studio zapošljava preko 21 000 stručnjaka iz raznih oblasti građevinske struke i u 30 minuta će pokušati izdvojit ono najbitnije iz svoje dosadašnje karijere.

Albert Achammer iz Njemačke koji predstavlja ATP studio, te rade pod sloganom “arhitekte i inženjeri za bolje zgrade” će nam prezentovati neke od objekata koje su realizovali širom Evrope.

Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, a to su Studio Gepek i Ledić arhitektura. Studio Gepek predstavlja savremenu i odvažnu bh. arhitekturu, će nam prezentovati svoje radove kojim će oduševiti prisutnu publiku. Predstavnici Ledić arhitekture će također dati svoj veliki doprinos ovogodišnjem izdanju festivala i prikazati svoje realizacije koje mogu parirati modernim arhitektonskim tokovima širom Evrope.

Iz Sjedinjenih Država na glavnu scenu će izaći Sarah Williams sa MIT-a i uvesti nas u svoj svijet istraživanja i teorije.

Na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture Francusku će predstaviti i Ruedi Baur koji će govoriti o svojoj viziji arhitekture, dizajna i lekcijama za budućnost.

Lucy Bullivant iz Ujedinjenog Kraljevstva će biti jedna od predavačica na glavnoj sceni kina Meeting point od koje će sarajevska publika imati priliku slušati fantastično predavanje.

DA2023_Good News: Women Changing Architecture by MAXXI – Museo nazionale delle arti del XXI secolo
Vrijeme: 14.09.2023. 18:30
Mjesto: Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Izložba Good News: Women Changing Architecture je izložba koja je nastala u produkciji MAXXI Nacionalnog muzeja umjetnosti 21.stoljeća, a za cilj ima da široj internacionalnoj publici prikaže nove i inkluzivnije perspektive o arhitekturi, te da podcrta značaj i doprinos koji su napravile žene, ženski timovi i kolektivi u polju savremene arhitekture, ubranizma i dizajna u Italiji. Izložba prikazuje dijelove izložbe Good News: Women in Architecture te je već prikazana u Stockholmu i Dohi, a u septembru će biti prikazana i u Sarajevu kao događaj predotvorenja festivala. Dani arhitekture Sarajevo su napravili doprinos izložbi u vidu 4 biografska profila bosanskohercegovačkih arhitektica: Greta Ferušić, Ognjenka Finci, Vedina Babahmetović i Sanja Galić Grozdanić.

DA2023_ CITY GAMES: Designing the New Sarajevo Olympic Legacy 1984 – 2024 – 2064
Izložba će biti postavljena u Urban Design Studio Sarajevo (Vrazova 3) od 15.9.2023. u 15.30h pa sve do 27.10.2023.

“Kako možemo, mi kao arhitekte da ponovo zamislimo Sarajevo kao mjesto slobode? Kako možemo doživjeti/oživjeti “olimpijski duh” Sarajeva kao transformativnu silu te preispitati postojeće programe, izvore i nesavršenosti? Kako možemo predložiti urbane modele za održiviju budućnost te zajedno sa građanima/korisnicima dizajnirati pomirujući top-down i bottom-up pristupe?” su samo neka od pitanja koja su postavili studentsko-profesorski timovi sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i fakulteta ETH Zurich, a uz podršku Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Izložba IGRE I GRAD/CITY GAMES prikazuje radove studenata pod mentorstvom stručnjaka iz Bosne I Hercegovine: Adnan Pašić, Aida Idrizbegović Zgonić, Jasmin Sirčo, Dženis Avdić, Melika Konjičanin, Tarik Delić, Nataša Pelja-Tabori, Vedad Viteškić i Edin Jenčiragić, te Švicarske: Hubert Klumpner, Michael Walczak, Diego Figueiredo, Anne Graupner, Alejandro Jaramillo, Marco Pagani i Nadine Fankhauser.