Trećeg dana najvećeg arhitektonskog festivala u Bosni i Hercegovini, Dana arhitekture, publika je imala priliku vidjeti i čuti eminentna imena iz svijeta arhitekture.

Nedjeljno jutro je započeto kratkim razgovorom između članica arhitektonske platforme LINA, čiji su osnivač i Dani arhitekture, te su tom prilikom razmijenjena dosadašnja iskustva i napravljeni okvirni planovi za budućnost.

Prvi predavač koji se pojavio na glavnoj sceni kina Meeting point je bh. arhitekta Josip Ledić, koji je publici predstavio svoja fantastična arhitektonska ostvarenja, nakon čega je kratko porazgovarao s publikom.

Nakon bh. arhitekte, predavanje nije otišlo daleko, te su na scenu izašli predstavnici studija ZDL iz Hrvatske. ZDL je prezentovao neka od svojih ostvarenja, dokazavši kako njihova rastuća praksa postaje sve bitnija u regionu.

Iz Velike Britanije, sarajevskoj publici se predstavila Lucy Bullivant, dobitnica brojnih priznanja, koja je svoja istraživanja pokazala u drugačijem svjetlu, dijeleći vrijedne savjete mladim arhitektima.

Poslije kratke pauze, drugi blok predavanja započela je Meriem Chabani (Francuska/Alžir) koja je oduševila prisutne svojim pristupom arhitekturi, ali i svojom energijom, stavovima i iskustvom.

Sarah Williams iz SAD-a je predstavila fascinantan način prikupljanja, obrade i prezentovanja različitih vrsta podataka na svim svjetskim meridijanima.

Drugi dan predavanja na Danima arhitekture završen je s lokalnim studijem Gepek, koji je prikazao svoja najbitnija arhitektonska ostvarenja, nakon čega je publika, tokom panel diskusije, imala priliku da razgovara sa svim nedjeljnim predavačima.

Dani arhitekture se jučerašnjim danom ne završavaju, odnosno nastavljaju se u ponedjeljak besplatnom promocijom filma Not Just Roads u kinu Meeting point, zatim u utorak šetnjom rutom predstavljenom u novom arhitektonskom vodiču Sarajeva, kao i učešćem u podcastu Slušamo žene. U srijedu će se na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, u sali Burence, održati predavanja Architecture Olympics 1984 u 19 sati, dok će se u četvrtak, ispred prostora budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, održati predavanja Evening Connections Sarajevo x Latin America. U petak će se festival zatvoriti, također na istoj lokaciji, u 19 sati.

Učešće na svim događajima u toku sedmice je besplatno.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 možete pronaći na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, te na njihovom YouTube kanalu.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizira arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.