U sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum u petak, 5 jula s početkom u 19:00 sati, biće otvorena izložba “Struthof, 100 Vues de la Liberté” / “Struthof, 100 pogleda prema slobodi” umjetnika Rogera Dalea.

Riječ je o postavci koja predstavlja ciklus od 100 slika koje su naslikane na području nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Struthof, tokom ljeta i jeseni 1994. godine.

Slike obuhvataju cijelu panoramu od 180° prekrasnog krajolika koji okružuje lokalitet i koji bi vidjeli zatvorenici, u svojim strašnim patnjama, u periodu dok je logor bio u funkciji od 1941. do 1944. godine. Kontrast između ljepote Prirode i okrutnosti Čovjeka tu je iznimno dirljiv i potresan. Međutim, u ovoj seriji slika nema ničega od užasa koji se dogodio, samo je prikazan bogat pastoralni krajolik, kao znak pomirenja i nade.

Koncentracioni logor “Struthof” nastao je 50 kilometara istočno od Strasbourga u planinama Vosges, tokom aneksije Alsace-Loraine od strane njemačkog Trećeg Reicha. Bio je to jedini koncentracioni logor smješten na francuskom tlu. 52.000 ljudi bilo je osuđeno, a gotovo polovina ih je stradala prije nego što je logor zatvoren.

Umjetnik Roger Dale kreirao je ovaj projekt na vlastitu inicijativu, kao direktan odgovor na tragediju koja se u to vrijeme (1992-1995.) odvijala u Bosni i Hercegovini. Zamišljen je kao čin solidarnosti s nevinim žrtvama tog rata, a zapravo i svih ostalih ratova.

Rođen 1950. godine u Engleskoj, Roger Dale odrastao je i školovao se u Kanadi i Francuskoj, a trenutno živi i radi u Strasbourgu, Alsace.

Izložba će biti otvorena za posjete do 5. avgusta 2024. godine, od ponedjeljka do petka u terminu od 10:00 do 18:00 sati.