Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, u saradnji s partnerima, od 30. novembra pokreće akciju “Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH”, čiji je cilj popularizirati posjetu Zemaljskom muzeju BiH tokom trajanja Festivala svjetla Sarajevo. Tako će svakog četvrtka do marta 2024. posjetioci u terminu od 18.30 do 22.00 sata moći uživati u raskošnoj svjetlosnoj postavci Festivala svjetla Sarajevo, ali i bogatstvima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, a najznačajnija kulturno-naučna institucija u Bosni i Hercegovini zaista ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiocima.

Pored impresivnih stalnih postavki na Odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke, u Zemaljskom muzeju BiH trenutno su postavljene i dvije gostujuće izložbe. Izložba “Avari i Slaveni južno od Drave” prezentira arheološki materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja s područja kontinentalne Hrvatske, s kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja. Posebno je zanimljiva atraktivna postavka “NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka”, koju Zemaljski muzej BiH organizira s Japan Foundation i Ambasadom Japana.

Ovog četvrtka posjetioce će dočekati i nova svjetlosna instalacija u sklopu Festivala svjetla Sarajevo – Bosanski ćilim. Ovaj jedinstveni “komad umjetnosti” načinjen je po uputama stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH u radionici MK Illumination u Turskoj. Bitno je napomenuti i kako je MK Illumination, u saradnji s naučnicima Zemaljskog muzeja BiH, specijalno za Festival svjetla Sarajevo načinio i uvećanu repliku – svjetlosnu instalaciju čuvenih Glasinačkih kolica, jednog od najbitnijih artefakata iz željeznog doba pronađenih na tlu Bosne i Hercegovine. Originalna kultna kolica nalaze se u Beču, a po jednu repliku dobili su Zemaljski muzej BiH i Općina Sokolac, na čijem prostoru je predmet pronađen i čiji grb krasi upravo motiv Glasinačkih kolica.

Naravno, izlazak četvrtkom u Muzej namijenjen je posjetiocima svih generacija, kako građanima, tako i turistima koji Sarajevo posjećuju u vrijeme zime, stoga ulaznica kupljena četvrtkom za Festival svjetla Sarajevo vrijedi i za obilazak muzejskih postavki. Podsjećanja radi, Festival svjetla Sarajevo održava se u Zemaljskom muzeju BiH od 25. novembra 2023. do 1. marta 2024. godine.