Povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, sinoć je otvorena izložba “Underground – Pod zemljom” u Velikom parku u Sarajevu.

Arhiv Federacije BiH priredio je izložbu u znak podrške usvajanju Rezolucije, ali i podsjećanja cijelog svijeta na razmjere zločina koji su počinjeni u Srebrenici. Izložba je postavljena u Velikom parku kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Pored izložbe, prikazan je i kratki dokumentarni film o pronalasku masovnih grobnica na području Srednjeg Podrinja, a hor Rejjan je izveo kasidu “Cvijet Srebrenice”.

Izložba sadrži 30 fotografija iz 14 masovnih grobnica, iz fundusa Arhiva FBiH i Memorijalnog centra Srebrenica, kao i predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama.

Pokrovitelji izložbe su predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dr. Jasna Duraković.

Otvaranju izložbe prisustovovale su visoke zvanice diplomatije, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH, vjerskih institucija, nevladinog sektora i učenici srednjih škola.