Foto: Dženat Dreković

Na Velikoj novogodišnjoj zabavi pletenja, koja će se održati 2. i 3. decembra u Atriju hotela Evropa, Udružene će predstaviti svoju ekskluzivnu kolekciju pod nazivom Zero Waste, izrađenu specijalno za svoju tradicionalnu zabavu pletenja.

Udružene za luksuzne svjetske brendove proizvode ručno pletene odjevne predmete od najfinijih materijala poput kašmira, svile, alpake i mohera, a materijal koji nije iskorišten u procesu proizvodnje, vrijedne pletilje Udruženih upotrijebile su za izradu posebne kolekcije Zero Waste.

„Mi, u stvari, pravimo novo predivo. Spajamo, recimo, jednu nit kašmira s jednom niti svile, pa ponovo s kašmirom u drugoj boji i dobijamo neočekivane kombinacije boja i tekstura, a originalni proizvodi su u konačnici i za nas, u jednom dijelu, iznenađenje. Kako naše pletilje rade u svojim domovima, svaka isporuka gotovih proizvoda trenutak je zajedničkog uzbuđenja i oduševljenja. Svi proizvodi su unikatni i gotovo je nemoguće napraviti dva ista“, kaže Nadira Škaljić Mingasson, koja je osmislila novo predivo i modele kolekcije Zero Waste, u čijem kreiranju aktivno učestvuju i pletilje.

Prilikom izrade kaputa, džempera, šalova i kapa ove kolekcije, pletilje imaju veću slobodu u radu i mogu iskazati vlastitu kreativnost, pa je samim tim svaki odjevni predmet rezultat kolektivnog kreativnog procesa u kojem podjednako uživaju i pletilje i dizajneri Udruženih.

„Zero Waste kolekcija je prilika da ponudimo unikatne odjevne predmete od vrhunskih prirodnih materijala po promotivnim cijenama i da pri tome podcrtamo ekološku osviještenost Udruženih koje uspijevaju proizvesti ‘nula otpada’ tokom proizvodnog ciklusa“, dodaje Nadira.

Unikatni modeli iz kolekcije Zero Waste moći će se kupiti na Velikoj novogodišnjoj zabavi pletenja Udruženih, 2. i 3. decembra u Atriju hotela Evropa, od 10.00 do 19.00 sati.

U fotogaleriji pogledajte neke od proizvoda iz Zero Waste kolekcije.