Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organizira 14. po redu Rehabilitacioni kamp „Bjelašnica 2023“ u periodu od 17. do 21. jula na olimpijskoj planini Bjelašnici (Hotel Bjelašnica i Hotel Nomad).

Rehabilitacioni kamp će okupiti više od 200 mališana i njihovih roditelja, braće i sestara sa područja cijele Federacije BiH, koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak.

„Podrška mališanima oboljelim od raka je ključna tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega. Nakon liječenja, poseban akcenat stavljamo na važnost rehabilitacije i njenog značaja za djecu oboljelu od raka, poručuju iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Cijeli program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

I ove godine, posebno smo ponosni na volontere kampa iz naše grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka. Kroz svoj volonterski angažman sa djecom, oni dodatno motivišu djecu i roditelje, poručujući da je konačna pobjeda nad rakom moguća. Svi s nestrpljenjem čekaju i raduju se aktivnostima i druženju, navode iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece; psihosocijalno jačanje; jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka; povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima; socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu; smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stave; jačanje porodičnih veza; podizanje svijesti o dječjem raku i posljedicama liječenja.