Da li vam je prva asocijacija na Vijetnam dvadesetogodišnji rat i ratom porušena zemlja? Ako jeste, vrijeme je da zaboravite sve što znate o Vijetnamu. To je zemlja koja se izdigla iznad svoje turobne prošlosti i postala jedna od najboljih turističkih destinacija u Aziji. Zemlja koja krupnim koracima korača ka budućnosti.

Autorica teksta i fotografija: Emira Azganović

Sa preko 3000 kilometara obale, prekrasnim pješčanim plažama, modernim hotelima i rezortima, zabavnim parkovima i raznolikim kulturnim i historijskim znamenitostima na koje su utjecale kineska, kmerska i indijska kultura, kao i francuski kolonijalizam, Vijetnam se svrstava među najbrže rastuća turistička odredišta u svijetu. Mnogo se ulaže u turizam, edukuju se turistički radnici, izdavanje vize je vrlo jednostavno putem interneta, grade se luksuzni hoteli, a smještaj se može naći po povoljnim cijenama.

Gastronomska ponuda također zauzima značajno mjesto u turizmu Vijetnama. Čuvena ulična hrana je zaštitni znak ove zemlje; od pho supe, proljetnih rolnica i plodova mora, pa do raznovrsnog tropskog voća – vijetnamska hrana je uvijek ukusna, svježa i zdrava.

Vijetnam je drugi najveći izvoznik kafe u svijetu i ima mnogo toga za ponuditi. Vjerujte, treba probati sve, od kafe s kondenzovanim mlijekom, s kokosovim mlijekom, sa žumanjkom ili čak s jogurtom.

Hoi An, romantični grad

Hoi An, mali grad na središnjoj obali Vijetnama, smješten na pola puta između gradova Hanoia i Ho Chi Minha, postao je omiljeno odredište posjetitelja Vijetnama u posljednjih nekoliko godina i to s razlogom! U ovom romantičnom, UNESCO-ovom gradu, možete vidjeti arhitekturu starog grada, budistička svetišta, francuske kolonijalne kuće, umjetničke galerije i stare kanale, a cijeli grad je okružen prekrasnom prirodom.

Najbolje vrijeme za upoznavanje grada je neposredno prije zalaska sunca, kada se pali hiljadu raznobojnih lampiona i grad doživljava potpunu transformaciju. Hoi An je lijep tokom dana, ali je zaista magičan noću, kada se nađete u ulicama s kafićima, antikvarnicama, umjetničkim galerijama, između kojih lebde svilene svjetiljke u svim bojama. Sve ulice vode do obale rijeke uz koju su se smjestili prekrasni moderni restorani i barovi, a na rijeci čekaju čamci s cvijećem i upaljenim lampionima, kako bi povezli na romantičnu vožnju zaljubljene parove i one koji će se tek zaljubiti u ovom gradu.

Tokom dana vrijedi otići na izlet na obližnju rijeku i voziti se u okruglim čamcima od bambusa. Tu ćete naučiti lokalne pjesme, ali i kako bacati mrežu, te loviti ribu i rakove na mirnim rijekama i kanalima Hoi Ana, dok će vam vaši vodiči napraviti prsten i krunu od kokosovog lišća. Družeći se s lokalnim stanovništvom upoznat ćete ovdašnji način života, historiju i uživati u ukusnim lokalnim jelima koje ćete uz nadzor kuhara u Sabirama Cooking Tour & Restaurant napraviti sami.

Ono što također ne treba propustiti je predstava Hoi An Memories koja na pozornici od preko 25 000 kvadratnih metara s 500 glumaca i plesača djeluje poput holivudskog seta.

Hue, carski grad

Od 1802. do 1945. godine Hue je bio glavni grad Vijetnama i dom vijetnamske dinastije Nguyen, sve dok na vlast nije došla komunistička partija. Smješten na obalama rijeke Perfume, razgledanje Huea ispunjeno je pagodama i grobnicama, te UNESCO-vom svjetskom baštinom na čijem popisu se nalazi tvrđava Hue, koja uključuje Carski grad i Zabranjeni grad. Grobnice careva i pagoda Thien Mu također su dio kompleksa spomenika koji čine UNESCO-ov popis. Danas, gradski hramovi i znamenitosti su nacionalno blago milionima turista koji dolaze svake godine kako bi vidjeli ove fascinantne lokacije.

Da Nang, grad mostova

Most s glavom zmaja iz kojeg izlaze divovski plamen i mlazovi vode, na suprotnoj strani most koji mijenja boje, u daljini veliki kotač s kojeg se vidi cijeli grad, veliki hoteli s čijih vrhova iz sky barova dopire muzika i svjetlost, brodovi s kojih se čuje muzika dok plove osvijetljenom rijekom… Da, to je Da Nang!

Da Nang je peti grad po veličini i jedna od najvažnijih luka, grad koji predstavlja savršenu kombinaciju stoljetnih pagoda, zelenih nacionalnih parkova i najljepših plaža Vijetnama. Na osnovu mnogobrojnih modernih zgrada čovjek bi lako mogao pomisliti da se nalazi u nekoj od svjetskih metropola, ali je ovo ipak specifično mjesto s bogatom historijom.

Fascinantni mostovi

Na romantičnoj rijeci Han koja protiče gradom smjestilo se desetak mostova među kojima se izdvajaju Han River Bridge na kojem se svake večeri smjenjuju boje stvarajući privlačan gradski orijentir i Zmajev most dug 570 metara čiji čelični lukovi predstavljaju tijelo zmaja, po uzoru na skulpturu iz vremena dinastije Ly. Noću Zmajev most osvjetljava preko 2.500 LED lampi, a iz njega izlaze divovski plamen i mlazovi vode.

Zlatni most, čija je izgradnja završena u aprilu 2018. godine, fascinantna je građevina, smještena na Ba Na Hillsu, visoka 1400 metra i duga 150 metara. Ovaj polukružni most kojeg s obje strane pridržavaju ogromne kamene ruke, ruke Bude, koje izlaze iz planine, postao je svjetski poznata atrakcija.

Zlatni most

Predivne plaže

Da Nang je s 30 km dugom obalom poznat i po svojim predivnim plažama. Najpopularnija plaža, koju je Magazin Forbes proglasio jednom od najatraktivnijih plaža na planeti, je My Khe Beach – gradska plaža sa šetnicom i mnoštvom sadržaja gdje posjetitelji mogu uživati ​​u ronjenju, jedrenju i vožnji kajakom i drugim vodenim sportovima ili unajmiti ležaljku i opustiti se u hladu pod suncobranom od slame.

Noćni život u Da Nangu uključuje šarene barove na krovu i živahne noćne klubove, od kojih većina nudi širok pogled na rijeku Han i Zmajev most.

Za razliku od većine gradova u Vijetnamu, mjesta za noćni život u Da Nangu često ostaju otvorena i do jutarnjih sati i nude impresivnu ponudu talentiranih DJ-a.

Zmajev most

Zabavni parkovi

Ba Na Hills planinski resort, nekada omiljeno mjesto za odmor francuskim vladarima, danas ima izgled srednjovjekovnog dvorca iza čijih se kamenih zidina nalaze kaldrmisane ulice, moderan smještaj, restorani svjetske klase i Fantasy Park u kojem se nalazi Muzej voštanih figura, Alpine Coaster, toranj sa slobodnim padom i mnoštvo drugih uzbudljivih sadržaja.

Kompleks se nalazi na visini od 1489 metara i do njega se može doći samo žičarom koja je osvojila tri svjetska (Guinness World) rekorda, a jedan od njih je da ima najdužu žičaru s jednom kabinom dužine preko 5 km.

Još jedan park u blizini Da Nanga je vrijedan posjete, Than Tai – park vrućih vrela. Park se sastoji od unutrašnjih i vanjskih termalnih, vrućih vrela za kupanje, bazena s toboganima, restorana i hotelskog kompleksa, zabavnog parka za djecu, prodavnica suvenira, modernih barova i ostalog zabavnog sadržaja.

Vrijedan spomena je i Asia Park – Sun World Da Nang Wonder (banahills.sunworld.vn), moderan zabavni park u centru grada, koji ima rollercoaster, toranj slobodnog pada i tobogane velike brzine. Centralna tačka u parku je Sunčani kotač – visok 115 m (visina ekvivalentna zgradi od 25 spratova) sa 64 kabine koje nude pogled od 360 stepeni, zbog čega su noćne vožnje posebno očaravajuće.

Izvor: Furaj.ba