U Historijskom muzeju grada Seula u Južnoj Koreji jučer je otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva pod nazivom “Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995”.

Riječ je o prvoj velikoj izložbi izvan Evrope i najvećoj putujućoj izložbi Muzeja ratnog djetinjstva do sada. Otvorenje izložbe planirano je za početak maja zbog Dječijeg dana koji se svakog 5. maja u Južnoj Koreji obilježava od 1923. godine, kada je pisac i aktivista Bang Heong Hwan uveo ovaj praznik kako bi se promovirala prava djece u svijetu i društvima u kojima su djeca bila eksploatisana. Većina djece u Južnoj Koreji ovaj praznik koji promovira njihove vrijednosti u društvu slavi kao drugi rođendan.

Izložba “Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995.” predstavlja 38 eksponata i priča, te deset isječaka iz video svjedočenja onih koji su djetinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Pored toga, na početku izložbenog prostora postavljena je i interaktivna instalacija, istovjetna onoj koja se nalazi u stalnoj postavci Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu, a koju čine neke od najdražih dječijih aktivnosti. Tako da kroz igru — vezivanjem traka, lijepljenjem naljepnica, crtanjem ili korištenjem lego kockica — te prepoznavanjem posebno odabranih mirisa i zvukova, svako od posjetilaca može evocirati sjećanje na vlastito djetinjstvo. U sklopu izložbe nalaze se i QR kodovi putem kojih posjetioci mogu pristupiti i audio verzijama priča na korejskom jeziku.

Fokus na opsadi Sarajeva, ali i priče iz ostatka BiH

S obzirom na to da publika u Južnoj Koreji ne zna mnogo o ratu u Bosni i Hercegovini i opsadi Sarajeva, izložba također donosi kratke tekstove koji objašnjavaju kontekst. Osim priča iz Sarajeva, na izložbi su prezentirane i priče iz ostatka BiH, iz Srebrenice, Zavidovića, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Cazina… Cilj je bio prikazati da se opsada Sarajeva kao historijski događaj ne može posmatrati odvojeno od rata u ostatku BiH, te upoznati posjetioce sa karakterom rata u drugim dijelovima zemlje.

Otvaranje izložbe: Međunarodna saradnja s ciljem promocije mira

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su mnoge zvanice iz političkog i kulturnog života Seula, uključujući i direktore vodećih muzeja i kulturnih institucija. Na otvaranju su se, između ostalih, obratili direktor Historijskog muzeja grada Seula Choi Byung Goo, osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

“Izložba ‘Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995.’ ima za cilj potaknuti empatiju posjetilaca za ono što su proživjela djeca koja su odrastala u vrijeme ratova, ali i širiti poruku mira. Želimo da naši građani nauče o opsadi Sarajeva, najdužoj opsadi u modernoj historiji. Budući da se otvorenje izložbe poklapa s Dječijim danom u Južnoj Koreji, naša je želja potaknuti sve posjetitelje da razgovaraju sa svojom djecom o tome koliko je mir značajan za sve nas”, kazao je direktor Historijskog muzeja grada Seula Choi Byung Goo.

Halilović je pozdravio prisutne i zahvalio se na gostoprimstvu.

“Ovo je naša prva velika izložba van Evrope. Dio sam generacije koja je odrasla u opkoljenom Sarajevu. Moj grad je uništavan sistemski. Ipak, mi koji smo preživjeli uspjeli smo dokumentovati i ispričati svoje priče. Želim da gradovi koje danas uništavaju u ratovima također prežive. Želim da njihovi stanovnici prežive i jednog dana mogu ispričati svoje priče iz kojih ćemo učiti. Želim da svi zajedno radimo više za mir”, rekao je Halilović.

Izložba će biti otvorena do 25. augusta, a prema procjenama organizatora očekuje se da će privući oko 200.000 posjetilaca.

To će ovu izložbu učiniti ubjedljivo najposjećenijom izložbom Muzeja ratnog djetinjstva, te iskorakom za bh. muzejsku scenu.