Zahvaljujući novim planovima vlade Velike Britanije, doktorice i doktori opšte prakse širom Ostrva savjetovat će svojim pacijenticama i pacijentima da se umjesto prekomjernim tabletama i sirupima – okrenu umjetnosti i kulturi.

Ovaj neobičan pristup zdravstvenoj skrbi za cilj ima podcrtati koristi koje terapija zasnovana na umjetnosti ima u čitavom nizu bolesti i stanja. „Naučno je dokazano da okruženost umjetnošću i društvenim aktivnostima poboljšava mentalno i fizičko zdravlje. Čini nas sretnijima i zdravijima“, izjavio je britanski sekretar za zdravlje Matt Hancock.

Plan, koji bi trebao zaživjeti do 2023. godine, znači da će se pacijenticama i pacijentima savjetovati da upišu časove slikanja, vajanja, pjevanja ili sviranja nekog instrumenta, preporučivat će im se da posjećuju muzeje, pozorišta i druge institucije kulture koje njeguju kreativnost.

Prema riječima britanske premijerke Therese May, inicijativa koja podstiče bolje uključivanje ljudi u zajednicu i kulturna dešavanja svojim će holističkim pristupom pomoći u suočavanju s „jednim od najvećih izazova javnog zdravlja našeg vremena“.