Zaposlenici kompanije L'Oréal, u saradnji sa plivačkim klubom SPID su na planini Igman – Veliko polje organizirali sportska inkluzivna takmičenja, kao i volonterske akcije sadnje cvijeća kako bi sarajevsku ljepoticu, planinu Igman, učinili još ljepšom i veselijom. “Iako su mali i hrabri plivači bili daleko od svog prirodnog habitata, vode, mi smo nastojali da uz pomoć ovog magičnog spoja sporta, inkluzije, prirode i volontiranja potpomognemo i ojačamo sportski duh i skrenemo pažnju na važnost sporta u životu svakoga od nas, posebno na važnost inkluzije u sportu, ali i važnost očuvanja prirode i njenog bogatstva što su samo neki od naših mnogobrojnih ciljeva, naglasili su iz kompanije L'Oréal.

Volonterska akcija, održana danas, 4. jula 2024. godine, rezultat je dugogodišnje globalne inicijative zaposlenika L'Oréala pod nazivom Citizen Day. Ovogodišnja inicijativa zaposlenika je bila da u saradnji sa Plivačkim klubom SPID ukaže na važnost sporta i inkluzije u sportu, jer sport predstavlja, uistinu, važan segment u životu svakog čovjeka i doprinosi poboljšanju kvaliteta života i zdravlja. Kada se radi o osobama sa poteškoćama, posebno o djeci sa poteškoćama, učinci bavljenja sportom su još veći. Pored poboljšanja njihovog fizičkog i psihičkog stanja, bavljenje sportom doprinosi upoznavanju i pomjeranju vlastitih granica, jačanju samopouzdanja, socijalizaciji, buđenju i razvijanju takmičarskog duha i, na koncu, ostvarenju rezultata koji su dodatni stimulans.

Život sa poteškoćama donosi mnoge svakodnevne probleme, izazove, kočnice i nadasve predrasude, ali sve isključivo zavisi od nas samih i od toga kako se mi nosimo s tim. Jedan od dobrih načina prevazilaženja poteškoća je bavljenje sportom. U trenutku kada otkrijemo čar sporta, sve granice postaju nebitne i naše mogućnosti postaju beskrajne.

“Inkluzija je jedan od bitnih faktora svakog društva. Uključivanje i pružanje jednakih prilika za svako dijete je od krucijalne važnosti, posebno u ranom razvoju djece. Mi u našem plivačkom klubu SPID već godinama radimo pozitivan primjer inkluzije i pokazujemo da je sve moguće. Uključivanje djece kroz plivanje i vodene sportove pokazalo se kao odlična stvar. Jedna od naših krilatica kluba glasi ‘U vodi smo svi jednaki’. I na suhom želimo biti jednaki. Želimo inkluzivno društvo sa mnogo empatije”, rekao je Amel Kapo, jedan od trenera i motivatora plivačkog kluba SPID.

Volonterski tim njihovih malih prijatelja dao je svoj doprinos jačanju sportskog duha, ali i pomogao u uljepšavanju planine Igman, sadnjom raznovrsnog cvijeća i začinskog bilja u saksijama koje će uljepšavati izletište na Velikom polju.

Planina Igman nalazi se na nekih dvadesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva, uživajući ugled planine sa izrazito visokom koncentracijom ozona. Jedan od njezinih središnjih dijelova je Veliko polje gdje su tokom ZOI ’84 održana takmičenja u nordijskim disciplinama. Veliko polje ima oko 30 km staza za skijaško trčanje i biatlon. Ljeti se staza za biatlon koristi za bicikliste, a Veliko polje ima prostora i za sportove poput fudbala, košarke i odbojke. Također, tu je i prostor za odmor s natkrivenim drvenim klupama i stolovima. Zbog svega nabrojanog, Veliko polje je bilo idealan domaćin današnjeg događaja.