„Biljka za osmijeh roditelja i djeteta“ naziv je akcije uređenja bašte i zelenih površina oko Roditeljske kuće Sarajevo koju je, zajedno s Udruženjem „Srce za djecu oboljelu od raka“, pokrenuo Landscape studio Avliya, na čijem je čelu pejzažna arhitektica Mirna Krpo.

„Kroz ovu akciju stvorili smo ljepše okruženje za djecu oboljelu od raka i njihove porodice tokom najtežeg životnog perioda. Uređenjem i unapređenjem bašte i zelenih površina oko Roditeljske kuće Sarajevo, obezbijedili smo ugodan i funkcionalan prostor za odmor i igru tokom lijepih dana. Dodali smo još jedno mjesto kao oazu mira u kojoj će moći skupiti još pozitivne energije za nastavak borbe s malignom bolešću.“

Ovo je treća po redu akcija ovog tipa i ujedno najveća do sada, koja je okupila veliki broj dobrih ljudi, volontera i društveno odgovornih kompanija koji su obezbijedili potrebna sredstva za sve izvedene radove. Zahvaljujući zlatnom donatoru Lindex Bosna i Hercegovina i ostalim donatorima prikupljeno je 45 000 KM od kojih su uređene sve zelene površine, obnovljene sadnice cvijeća i drveća, oprana fasada, obnovljen dječiji mobilijar, uređena zelena terasa Roditeljske kuće, nova staza u parku, popravljena rasvjeta, te uređen prostor za sjedenje sa novom pergolom koja će obezbijediti prijeko potreban hlad za najljepše momente.

„Glavni cilj projektovanog zelenila je bio da svojim karakteristikama pozitivno djeluje na psihofizičko stanje roditelja i djeteta u periodu njihovog boravka u Roditeljskoj kući. Ideja za trećom akcijom nastala je prošle godine tokom mog ličnog gubitka rodice koja je, također, bila heroina, moja najveća podrška u ovakvim projektima, veliki humanista i koja je i sama pokretala razne akcije za djecu. Njena ličnost je prava sinteza altruiste i filantropa, te zato ovu akciju poklanjam malim herojima u ime moje drage rodice Amele Rebac“, rekla je Mirna Krpo iz Landscape studija Avliya.

„Jako smo zahvalni svim dobrim ljudima koji su omogućili da dvorište i Roditeljska kuća zasijaju ponovo u punom sjaju. Današnja akcija je bila predivna. Hvala svim volonterima, dobrim ljudima, a posebno vrijednim ručicama naše djece i roditelja koji su nam pomogli da se svi radovi realizuju. Hvala Lindex BiH i svim donatorima na doprinosu, jer bez njih ovo ne bi bilo moguće. Hvala i našim prijateljima iz Landscape studija Avliya za, kao i uvijek, vrhunski odrađen posao“, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.