×

Tetovirani dijelovi kože nose rizik po zdravlje

Ako imate tetovažu ili razmišljate o tetoviranju, sljedeća informacija mogla bi vam biti značajna. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise otkrilo je da se tetovirani dijelovi kože znoje manje od ostatka kože na tijelu, kao i da znoj na tetoviranim dijelovima ima veću koncentraciju natrija.

U studiji je posmatrano deset zdravih mladih muškaraca koji su imali najmanje jednu tetovažu promjera 5,2 centimetara ili veću na jednoj strani tijela, dok na drugoj strani nisu imali tetovaža, kako bi upoređivanje bilo moguće. Naučnici su posmatrali znojenje na obje strane tijela i otkrili da tetovirana koža u cjelini proizvodi manje znoja, ali da znoj na tom dijelu tijela ima veću koncentraciju natrija.

Rezultati studije impliciraju da bi tetovirane osobe mogle biti pod većim rizikom za određene zdravstvene probleme, poput nekih oblika sunčanice, budući da je znoj tu da hladi tijelo. Veći nivo natrija u znoju na tetoviranim dijelovima kože govori da područje tetovaže ometa i ponovnu apsorpciju elektrolita koji se gube znojenjem, kakav je i natrij.

Jedan od autora studije, Maurie Luetkemeier, izjavio je za magazin Time da je vojska primjer populacije koja bi se mogla suočiti s potencijalnim problemima, budući da među vojnicima postoji puno onih s tetovažama, a nerijetko su izloženi velikim vrućinama i teškom fizičkom poslu, zbog čega bi im termoregulacija mogla biti problem.

Rizik nije veliki ukoliko imate jednu ili dvije manje tetovaže, ali bi problem mogle biti velike površine tetovirane kože, naročito onih dijelova koji se povećano znoje.