Foto: Darijo R.

MemenTo Girl je osvježenje savremene modne scene i pripada svim generacijama. Ona je sarkastična, razigrana i svoja. Nosi graffiti komade sa stiletto štiklama ili tenama. Odjeću koristi za komunikaciju s okolinom o temama koje je interesuju, ali na jedan duhovit način, kroz likove i skrivene poruke u njenim slikama. MemenTo Girl ne prati modne trendove, njen koncept je baziran na individualnom karakteru žene, koja svojim neuobičajenim stilom to jasno komunicira.

MemenTo Girl je Tatjana Beho, sarajevska umjetnica i dizajnerica brenda MemenTo.

MemenTo Girl je u srži feministkinja, buntovnica i punk dama. MemenTo ideja prelazi iz inspiracije nekom temom, s fokusom na ženska prava i stereotipe u vezi s tim, u realizaciju kroz umjetnički likovni koncept komuniciranja karikaturnim prenaglašenim likom ženskog stereotipa savremene ljepote, koja izrazom na licu i frazom u tekstu stvara memento, crticu, trenutak u vremenu.

Foto: BH Fashion Week Sarajevo

Publika u Sarajevu nedavno je imala priliku uživati u bogatom modnom programu i jedinstvenoj limitiranoj autorskoj kolekciji kojom je sarajevska umjetnica i dizajnerica Tatjana Beho, pod nazivom „Difficult Woman -Teška žena“, zatvorila ovacijama ovogodišnji 45. Leda BH Fashion Week Sarajevo, koji je s razlogom etiketiran kao jedna od najutjecajnijih modnih manifestacija u regiji.

„Teška žena“ još jedan je feministički vizualni osvrt na dominantan narativ društva u kom su subjekat i objekat izrazito rodno određeni, pri čemu muškarci imaju status subjekta većinu vremena, a žene su izuzetno objektivizirane.

MemenTo kolekcija „Difficult Woman“ rekonstruiše i kreira, na sebi svojstven duhovit i kritičan način, novu samosvjesnu heroinu, koju prikazuje kroz njen individualni i eklektični život koji ona živi bez pitanja, odobravanja ili shvatanja okoline.

Ili kao što to Strayed kaže, teške žene su „ambiciozne i odvažne, pustolovne i emotivne, pametne i prkosne, nepopravljive i neobične, odlučne i opake“. One žele da udovolje sebi, koliko i onima oko njih. Ne kažu prosto Da, samo zato što se to od njih očekuje.