Razgovarala: Elma Hodžić
Model: Adrijana Gavrić
Foto:
Mladen Blagojević

Svojom sarkastičnom, razigranom i originalnom estetikom, MemenTo Girl Design by Tatjana Beho predstavlja osvježenje na savremenoj modnoj sceni. Neuobičajeni stil, kombinacija graffiti komada sa stiletto štiklama ili tenama, privlači pažnju i pripada svim generacijama. Koristeći odjeću kao sredstvo komunikacije, MemenTo Girl poziva na individualnost i neopterećenost modnim trendovima.

Kada ste se prvi put zainteresirali za modni dizajn?

Već u ranom djetinjstvu, kao petogodišnja djevojčica, imala sam potrebu za svojim stilom oblačenja, da se ‘izrazim’ i budem odjevena totalno drugačije od svih, što nije bilo jednostavno u periodu ex države. Stoga, nacrtala bih što mi se dopada, kombinaciju koju želim, da se ista, naravno, sašije. Mislim da mi se upravo tako, još kao djevojčici, desio prvi ‘bunt’ koji se reflektovao potrebom da si dizajniram i crtam drugačiju odjeću, kao lični odgovor na uniformisanost (koju ni danas ne podnosim), tada simbolično predstavljenu u obliku plave kecelje, obavezne u školi.

Koja je vaša glavna inspiracija pri kreiranju novih kolekcija?

Inspiracija je uvijek vrlo organska i intuitivna, skoro filmska. Sve što vidim predstavlja inspiraciju, u kontekstu ‘ovo nikad ne bih obukla’ ili ‘zašto ne staviti špic na top rukava koji podsjeća na rogove’. Moj individualni način komuniciranja trenutnog raspoloženja, stila, senzibiliteta prema određenom fenomenu, lična estetika i specifična potreba da kreiram nešto na svoj način. Volim da koristim autorske materijale čiji patern, tj. vizual, crtam i dizajniram ili, pak, igrajući se prenaglašenim formama i oblicima, koje su možda na prvu romantične – mada MemenTo dizajn u konačnici uvijek ima tu potrebu da ‘čokoladu začini chilli peppersima’.

Kako biste opisali svoj osobni stil?  

Jednostavno, MemenTo stil. MemenTo i jeste nastao iz ličnog odnosa prema nedostatku dizajna u mojoj okolini, autorskog, te kao i koncept mog artističkog izraza. Stil je taj kojim svaki dan odlučujemo da se upravo tako prikažemo društvu. To je neverbalna forma komunikacije, dopadalo se to nama ili ne, ali taj prvi dojam osobe ili raspoloženja ostavlja jaku impresiju na sve nas.

Koja je vaša omiljena tkanina ili materijal za rad? 

Kontrast, osnovne boje, grafički izraz, strip… Materijal, flomaster i digitalna olovka… Tkanina, hmmm, sada sam u fazi istraživanja novih MemenTo recikliranih materijala, struktura i formi koje uobliče cijeli koncept. MemenTo je trenutak koji se oblači – ima funkciju, hoda, živi, umjesto da prosto visi na nekom zidu.

Kako birate teme i modele za svoje revije ili kampanje?

Samo se jedna tema provlači od samog početka mog umjetničkog života, i drago mi je da sada postaje i svojevrstan trend, a vrlo lično izražava moju feminističko-buntovničku satiričnu prirodu. Naziv jednog perioda (nisam baš ljubitelj koncepta kolekcija, zvuči vrlo industrijski) kao, na primjer, revija u Historijskom Muzeju BiH iz 2022., bila je moje prvo javno predstavljanje na taj način. Taj period je označen s “Under Construction“ – taj igrokaz ženskih likova koji su bili u funkciji predstavljanja stereotipa u društvu na satirični način, gdje je svaki pojedinačni dizajn bio viđenje određenog stereotipa o ženama (Daddy Issues, Drama Queen, The Bride, Feminista, Punk Doll, itd.) koje je trebalo u budućnosti dekonstruisati i rekonstruisati.

Posljednji period (kolekcija), koji je još uvijek nedovršen i mislim da će dugo trajati, jeste “Difficult Woman” gdje oblačim tu Tešku ženu, koju je društvo tako okarakterisalo, koja se ne želi uklopiti u njihove trendove i definicije, već individualno i svjesno sama bira šta želi ili, još bitnije, šta ne želi, i apsolutno je ne zanima mišljenje drugih o njenom životu.

Ona više ne nosi uloge i predrasude već svoj lični stil, stil jedne samosvjesne individualnosti i totalne nezainteresovanosti za mišljenje okoline. Iz ovog dugog uvoda o temi, na isti način biram i osobe koje su samosvjesne i autentične i na kojima MemenTo jednostavno savršeno paše, a one biraju MemenTo.

Koji su trendovi koji vas trenutno inspiriraju? 

Hvala na ovom pitanju koje mi je beskrajno važno kao osobi, umjetnici, ženi i dizajnerici. Jedini trend koji me uvijek inspiriše je autentičnost i individualnost. Malo sarkastično. Ali, naravno da to nije trend; super bi bilo da se oslobodimo od trenda i da postanemo trendsetteri. Ne volim izraz ‘biti u trendu’ za dizajn. Razvoj ličnog pečata i stila, u svim sferama našeg života, bi morao biti jedini trend.

Kako vidite budućnost mode u industriji danas? 

Vidim je na više načina: prvi je, nažalost, nositelj globalizacije, ekološkog zagađenja, eksploatacije siromašnih i nerazvijenih društava, konzumerizam, forsiranje trendova; Fast Fashion. A drugi pravac, koji još ne bih opisala kao industriju, već više kao Pokret Slow Fashion, kvalitet, individualnost, kreativnost, neprofiliranje, komunikacija ličnosti. Lični stil, gdje želite nositi baš taj odjevni predmet, mnogo više nego patiti za logotipom koji predstavlja vrijednost.

Koja je vaša najveća profesionalna satisfakcija do sada? 

Ovaj intervju s vama. Prilika da se igram i da se to svima jako sviđa.

Kako se nosite s kritikama i pritiscima u modnoj industriji?

MemenTo je vrlo specifičan, kritike još nisam dobila. Možda to posmatram na ovaj način, ako ste iskreni prema sebi u stvaranju i kreiranju bilo čega, i dosljedni na tom putu, onda vjerujete da to što radite jeste ono najbolje što vi možete. Tada vas kritika, ako je kostruktivna, može samo unaprijediti, a pritisak nestaje kada o stvaranju razmišljate bez kalkulacije da se dopadate drugima. Ono što radite se nekome dopada ili ne, samo je bitno da ste kao umjetnica zadovoljni onim što ste imali za reći.

Tatjana Beho

Koji su vaši planovi za budućnost?  

Ne volim da planiram. MemenTo je sad tu i vrlo mi je bitan. I dok je ovakav osjećaj, MemenTo je budućnost.