Među milionskim gostima koji svakog ljeta prolaze turskim pješčanim plažama su i ugrožene morske kornjače! Ova stvorenja pripadaju porodici morskih kornjača nazvanih Glavata želva (Caretta caretta). Svake godine od maja do augusta, ljubitelji prirode mogu posmatrati fantastično putovanje ovih nevjerovatnih morskih stvorenja dok se vraćaju u svoja rodna mjesta da polažu jaja na turskim plažama, gde je posmatranje divljih životinja jedno od održivih turističkih iskustava.

Zapravo je 99% gnijezdilišta upravo u Turskoj i na Kipru, a više od 20 plaža u Turskoj je zaštićeno kako bi se spriječilo da ekološki faktori utiču na ove kornjače tokom sezone razmnožavanja. Među njima su plaže Belek, Patara, Göksu, Köyceğiz-Dalyan i Fethiye-Göcek.

Patara Beach

Plaža kornjača

Plaža Iztuzu u Dalyanu jedna je od plaža koje Caretta caretta kornjače najviše vole. Iztuzu se nalazi u Köyceğizu, „cittaslow“ sporom gradu u Turskoj, između Marmarisa i Fethiyea. Tokom sezone gniježđenja morskih kornjača, plaža Iztuzu zatvorena je između 20:00 i 08:00 sati. Za to vrijeme, plaža pripada samo kornjačama – mladunci izlaze iz ljuštura, napuštaju gnijezda i odlaze u more. Na plaži se nalazi i centar za istraživanje, spašavanje i rehabilitaciju, gdje se bolesne i povrijeđene kornjače liječe i puštaju nazad u more. Populacija Glavate želve značajno se povećala posljednjih godina zbog zaštitnih radova na ovoj plaži, gdje su ulazne i izlazne tačke pod kontrolom. Plaža Iztuzu, jedna je od rijetkih plaža sa slanom i slatkom morskom vodom, a gostima nudi jedinstven ljetni odmor. Boravak na plaži koja se smatra jednom od najboljih u Evropi, može se iskoristiti i za planinarenje, penjanje, igru odbojke ili fudbala na pijesku. Turisti koji posjećuju Iztuzu nezaobilazno posjećuju drevni grad Kaunos u Dalyanu čije grobnice u stijenama datiraju čak iz 4. stoljeća.

Dalyan İztuzu Beach

Grad Djeda Mraza

Plaža Patara, jedna od najdužih turskih plaža duga 18 km, također je bitno stanište za Glavate želve. Na plaži se nalaze upute do mjesta gniježđenja kornjača, a promatranje različitih životnih faza kornjača ovdje je iskustvo koje se doživljava jednom u životu. Odrasle kornjače dostižu do 1,20 metara u dužinu i mogu biti teške i preko 100 kilograma. Zanimljivo je kako se vraćaju na mjesto vlastitog rođenja da polože svoja jaja. Nakon perioda parenja, između maja i juna, na plažu izlaze samo ženke kako bi položile jajašca dok mužjaci ostaju u moru. One u pijesku prave gnijezda gdje ostavljaju jaja, dobro pokrivena i zaštićena. Dva mjeseca kasnije, jaja su inkubirana uz pomoć sunca i male kornjače izlaze i idu ka moru. Sve koje prežive, vratit će se na istu plažu da polože svoja jaja za 20 do 30 godina. Na Patari se mogu promatrati ovi prirodni fenomeni dok se na obali može obići drevni grad Patara. Historijska prijestolnica srednjovijekovne Likije ističe se svojim monumentalnim strukturama kao što su zgrada parlamenta i pozorište. Patara je poznata i kao rodno mjesto svetog Nikole, Djeda Mraza, koji se rodio u Patari u 3. stoljeću!

Patara City Gate