Piše: Josipa Anđelić, dipl. prof. sporta i tjelesnog odgoja

Ljeto je vijeme godišnjih odmora. U našoj kulturi je da za vrijeme ljetnih vrućina spas tražimo na planini ili moru. Obje destinacije su vrlo atraktivne i pružaju pregršt mogućnosti. Ovoga puta bih više pažnje posvetila beneficijama godišnjeg odmora na morskoj obali. Kada kažemo more, većina nas, a pogotovo mladih, pomisle na provod. Priznajem, morski provod je također sastavni dio jednog kvalitetnog odmora, ali bih ipak pisala o bitnijim stvarima koje možemo dobiti od jednog odmora uz morsku obalu.

Usljed velikih vrućina, naše tijelo se i više znoji. Kroz kožu gubimo elektrolite i toksine. Da bi nadoknadili izgubljenu tekućinu, moramo istu i unositi. Najbolje je unositi čistu ili mineralnu vodu, eventualno friško cijeđeni prirodni sok. To će nadoknaditi izgubljene elektrolite i pročistiti naš organizam. Ako budemo unosili industrijske sokove i alkohol, bit ćemo uskraćeni za jedan prirodni detox organizma, a koji je nama svima neophodan i vrlo koristan jer našem organizmu pruža rasterećenje i bolji rad.

Za vrijeme velikih vrućina primorani smo i ishranu regulisati. Ljeto je idealno vrijeme da hranom očistimo crijeva i naš cijeli sistem za varenje, te organizam u cijelosti. Kada su temperature visoke u zraku, naše tijelo teško vari masnu i visokokaloričnu hranu. Da bismo pomogli cijelom organizmu da se malo odmori i regeneriše, napravimo mali plan ishrane za vrijeme boravka na plaži. Naime, jako je bitno da unosimo friško povrće i voće. Time ćemo spriječiti dehidrataciju organizma i gubitak vrlo bitnih elektrolita, pomoći ćemo svim našim organima za varenje da se odmore od teške hrane i da dobiju potrebne minerale, vitamine, enzime i sve ostale za organizam blagotvorne materije. Dok ležimo na plaži na suncu ili u hladovini, naše kalorijske porebe su dosta smanjene, tako da bi bilo idealno da kroz ishranu rasteretimo organizam i pružimo mu mogućnost da se odmori, regeneriše i pripremi za zimu. Nemojte da upadate u zamku i mislite da vam nedostaje hrane i da će vaš organizam biti oštećen smanjenim unosom kalorija. Naprotiv, bit će vam mnogo zahvalan kada reducirate kalorije i počastite ga isključivo prirodnim, nerafinisanim namirnicama kao što su voće i povrće. Napomenula bih da ne izostavljate proteine koji su naša gradivna komponenta i bez proteina ćete se vrlo brzo osjećati iscrpljeno. A to nam nije cilj. Cilj je rasteretiti organizam, napraviti detoks i dovesti tijelo u balans. Kao odličan izvor proteina navela bih ribu i morske plodove. Pored proteina, u ovim namirnicama možemo naći i jako vrijedne omega masne kiseline, kao i minerale joda, magnezija, kalcija.

Treća prednost godišnjeg odmora na morskoj obali je sunčanje. Svi smo upoznati sa činjenicom da, usljed djelovanja sunčevih zraka, u našoj koži hemijskom reakcijom se provitamin D pretvara u vitamin D koji je jako bitan u funkciji našeg organizma. Kod djece i omladine nedostatak D vitamina se povezuje sa pojavom rahitisa, a i kod odraslih i djece vtamin D igra vrlo važnu ulogu kod imunološkog sistema. Mnoge studije u zadnje vrijeme nedostatak vitamina D povezuju sa mnogim autoimunim oboljenjima, npr. sa multipla sklerozom. Sunce je poprilično jako i treba voditi računa kada i koliko se izlažemo suncu. Preporuke stručnjaka kažu da sunce treba izbjegavati u periodu od 12.00 do 17.00 sati. Na taj način ćemo se zaštiti i spriječiti pojavu opekotina na koži koje mogu biti i opasne. Upotrebom većine krema za sunčanje možemo ometati hemijsku reakciju stvaranja vitamina D, pa bi moja preporuka bila ne koristiti kreme već izlagati kožu suncu ujutro i kasno popodne.

I, naravno, četvta prednost odmora na moru je fizička aktivnost. Najbitnija od svih je plivanje! Morska voda jako blagotvorno djeluje na naš lokomotorni sistem. Redovnim plivanjem našem organizmu obezbijeđujemo fizičku aktivnost koja razvija sve mišiće našeg tijela, a ne pravi pritisak na zglobove i kičmeni stub. Također, redovnim svakodnevnim plivanjem povećavamo potrošnju kalorija, razvijamo i oblikujemo mišiće, popravljamo posturu i našem tijelu dajemo jedan super pozitivni impuls, te ga pripremamo za nove radne pohode i zimske uslove kada se vratimo kući. Pored fizički opipljivih i vidljivih efekata, more daje i jedan jako dobar opuštajući impuls našem tijelu i psihi. Zato, ne budite lijeni, već iskoristite svaki dan na plaži za maratonsko plivanje. Naravno da ćete se kretati i pješke ići na plažu, predvečer prošetati, ali neka vam fokus bude na plivanju. Jer, šetati možete bilo gdje. Ako ste već na morskoj obali, onda i iskoristite resurs slane vode koja vam je u tom momentu dostupna. Slana morska voda je također jako dobra kao čistač sinusa. To je još jedan dobar razlog da plivate i ronite što više. Vaše tijelo će prepoznati vrlo brzo ove prirodne blagodeti koje pruža morska obala i bit će vam zahvalno.