Knjiga “Dođi da Mostarimo zajedno” autora Darija Terzića promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

U ovoj knjizi su sažete 33 mostarske godine, od 1990. do 2023., i sve su to Terzićevi tekstovi ili tekstovi o njemu koji su objavljivani u brojnim domaćim i svjetskim medijima, a ovog puta su prezentirani na jednom mjestu. Kako kaže autor, riječ je o faktografskim dokumentima, već objavljenim tekstovima ili tekstovima koje su drugi objavljivali o njemu.

“Vrlo je važno da se istina sačuva onakva kakva jeste. Veći dio života sam radio na radiju i ono što ode u eter je izgubljeno. Također, dešava se da se neke stvari zaborave, neke se uveličaju. Zato je veoma važno da se činjenice sačuvaju na papiru i to mi je bio cilj i zbog toga je ova knjiga i nastala”, kazao je autor.

O knjizi su govorile profesorica Fahira Fejzić Čengić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i novinarka Sanela Kapetanović. Moderatorica je bila novinarka Vanja Iličić, koja je i čitala dijelove iz knjige.

Profesorica Fejzić Čengić kazala je da je autora upoznala na prvom doktorskom studije po konceptu Bolonje. Ona je također i jedna od recenzentica ove knjige.

“Autor je Mostarac, zaljubljenik u Neretvu, Stari most, idilična slika mješanog grada, crvenog grada s puno miješanih brakova odmah nakon Vukovara, zaljubljenik sunca, svjetlosti i slobode. Na svaki način, gotovo svaka riječ u brojnim tekstovima svjedoči koliko se i sam bori s vjetrenjačama i koliko mu je stalo. Volja da se bude normalno i da se stvari vrate na stare postavke kipuća je motivacija Darija Terzića”, navela je, između ostalog, Fejzić Čengić.

Sanela Kapetanović je povezala ovu knjigu s kontekstom koji trenutno proživljavamo, od 7. oktobra prošle godine.

“Ono što se dešavalo od tog datuma meni je reaktualiziralo pitanje potrebe za istinom i potrebe za etikom u našoj profesiji. U čitavom tom emotivnom ozračju čitala sam Dariovu knjigu i  pronalazila u tekstovima njegovu opsesivnu potrebu za tačnošću i istinom. Dario želi da mu vjerujemo, ali na osnovu činjenica, i to je posebno važno i na tome mu trebamo biti zahvalni”, kazala je Kapetanović.

Na promociji su posjetioci mogli pogledati i kratke videe u kojima su dijelove iz Terzićeve knjige čitali glumci Jasna Žalica, Gordana Boban i Haris Rešić.