PD Planine su jedno od najmlađih društava u BiH koje zvanično postoji godinu dana, a koje je aktivno u pravom smislu od januara 2023. godine. Iako se radi o mladom društvu, ubraja se u jedno od najaktivnijih u BiH. Od januara do kraja novembra, bilježe preko sedamdeset organizovanih planinarskih tura u državi i van nje. Također, tu je i više organizovanih ostalih aktivnosti, kao što su planinarske škole, humanitarni rad, razne edukacije, druženja. Kako ističu, posebno su ponosni na HumaniTURU koju su organizovali zajedno sa prijateljima iz Pomozi.ba, na koju se odazvalo preko 150 planinara i planinarki.

U osnovi, ovo društvo se bavi organizacijom i planiranjem planinarskih tura i pohoda, međutim, trude se da kreiraju posebno i kompletno iskustvo za sve članove i planinare.

Planine nisu ni osvajanje vrhova, niti puko penjanje uz stijene ili privid da ste na momenat ukrotili neku planinarsku stazu. Planinarenje je, prije svega, osjećaj slobode, ali i svakodnevni podsjetnik koliko su prirodne sile velike i neukrotive, i gdje je naša pozicija kao individualaca u svemu tome. Ono što bismo preporučili svima onima koji žele da se uključe u planinarenje je to da u planine ne idu sami – to je zlatno pravilo. Odlazak u planinu uvijek zahtijeva ozbiljan plan i pripremu za pohod. Zbog toga je najbolje krenuti sa nekim kraćim i jednostavnijim stazama ili planinskim putevima, kako biste stekli naviku, ali i poboljšali kondiciju. Također, preporučujemo i priključenje nekom od mnogih planinarskih društava u BiH.

Upravo zbog toga, svim našim članovima preporučujemo i edukaciju, odnosno školovanje na temu planinarskih vještina. Tako unutar našeg društva djeluje i nekoliko škola, koje su redovne i, srećom, jako dobro posjećene. Tu su osnovna i napredna planinarska škola, škola zimskog planinarenja, kao i obuka za kretanje feratama, a koje su u posljednje vrijeme izuzetno popularne u BiH. Posebno bismo skrenuli pažnju na kretanje planinama u zimskom periodu, koje često zahtijeva pratnju iskusnijih planinara te tehničku opremu.

Svi naši vodiči, demonstratori, ali i iskusniji članovi su uvijek na raspolaganju svima koji nas pozovu, bilo da se radi o informacijama o mogućim rutama, savjetima za opremu ili preporukama. Mi svoje iskustvo zaista nesebično dijelimo zato što nam je sigurnost svakog planinara na prvom mjestu“, poručuju iz PD Planine.

Mi smo, prije svega, skupina prijatelja i puno radimo na tome da se svi osjećaju kao dio društva, pa tako i naši članovi doprinose na različite načine u okviru svojih znanja i sposobnosti. Trenutno imamo 150 članova, a postati član može svako ko to želi i ko dijeli zajedničke vrijednosti i ljubav prema prirodi. Članstvo u društvu traje jednu  kalendarsku godinu, pa ćemo  u januaru imati akciju obnove članstva. Član možete postati tako što ćete se javiti na mail adresu info@pd-planine.ba. Dobićete pristupnicu koju je potrebno popuniti, te nakon uplate kotizacije, postajete punopravni član našeg planinarskog društva. Postoji nekoliko paketa sa različitim benefitima u smislu korištenja opreme, posebnih cijena i slično. Naravno, sa aktivnom planinarskom iskaznicom možete dobiti i značajne popuste na kupovinu opreme ili planinarske odjeće i obuće, u prodavnicama specijaliziranim za outdoor, ali i određenim prodavnicama sportske opreme.

Ono što je jako važno da napomenemo je da ne morate biti član našeg društva da biste se družili sa nama ili pohodili planinarske ture. Dovoljno je da se javite nekom od naših vodiča i najavite svoje prisustvo. Ne treba da brinete da li nekoga poznajete ili ne, bićete prihvaćeni kao da već ko zna koju turu idete sa nama. Informacije o našim aktivnostima možete pronaći putem Facebook grupe PD Planine Sarajevo ili Instagram profila pd.planine“, dodaju.

Društvo je zajedno sa kolegama iz PD Treskavica, nedavno postalo aktivno u radu planinarskog doma Vrela u Tušilima (Visočica), te će se mnoge aktivnosti odvijati upravo na toj lokaciji.

U našem planinarskom domu, uvijek možete pronaći toplo sklonište. Sam dom je otvoren 24/7/365, što znači da su vrata uvijek otvorena. Dom ima kapacitet za smještaj četrdesetak planinarki i planinara, kuhinju sa gotovim jelima i pićem. Posebna prednost je lokacija doma do kojeg vodi asfaltirani put, te je sam dom odlična polazna tačka za obilazak naše prelijepe Visočice.

Za narednu godinu imamo želju nastaviti istim tempom, ali i obogatiti svoje članove novim iskustvima. Tu će, naravno, biti naše redovne edukacije i škole koje su pomenute ranije. Plan je i uvesti redovne ture za početnike, kako bismo približili planinarstvo i onima koji bi rado da se pridruže, ali nisu sigurni da li to mogu. Od internacionalnih tura, na meti je uvijek Hrvatska, kao i Slovenija čije planine su uživanje za svakog planinara. Ove godine smo bili na Dolomitima i zauvijek smo se zaljubili u njih, tako da će se i to naći sasvim sigurno u planu. Austrija je zemlja u kojoj nismo bili, te namjeravamo naredne godine da je posjetimo. Sasvim sigurno, nastavićemo da prenosimo ljubav prema planinama i prirodi za sve naše članove i prijatelje“, poručuju iz PD Planine.