Jeste li spremni doživjeti Tursku na biciklu? Brdskom, cestovnom ili električnom, svejedno je – biciklističke rute Turske obećavaju nevjerovatne avanture. Od Mediterana do Egeja, možete pratiti tragove drevnih civilizacija dok pedalate kroz prekrasne uvale isprepletene plavetnilom i zelenilom. Ne zaboravite da možete plivati u gotovo svim bistrim vodama koje vas okružuju, a putovanje biciklom zasladite okusima turske kuhinje. Za bicikliste koji putuju prilagođeni su, osim kampiranja i glampinga, hoteli i hosteli s nacionalnim i međunarodnim eko-oznakama. Hoteli koji ispunjavaju kriterije kao što je obezbjeđivanje sigurnog parkinga za bicikle, osoblje upućeno u lokalne biciklističke ture, pružanje usluga čišćenja bicikala i prostor za popravku, imaju certifikat “Bicycle Friendly Accommodation Facility”, koji je Turska implementirala za promovisanje biciklističkog, ali i održivog turizma.

Putevima historije

Rute Turske posebno su kreirane za one koji žele istraživati zemlju na pedalama. Osim lokalnih, zemlja je dio svjetskih biciklističkih ruta: sa gradovima kao što su Izmir, Edirne i Kirklareli, Turska je dio EuroVelo mreže evropskih biciklističkih ruta koja povezuje cijeli evropski kontinent kroz 17 dugačkih staza. Istražujući zemlje na biciklu, uplovite na nezaboravno putovanje kroz historiju i prirodu rutom EuroVelo 13 – Stazu željezne zavjese ili EuroVelo 8 – Mediteransku rutu. Biciklistička ruta EuroVelo 13 ulazi u Tursku iz Edirnea i nudi veličanstven pogled biciklistima kroz polja suncokreta. Dionica rute EuroVelo 8, koja ulazi u Tursku iz luke Dikili u Izmiru, prolazi kroz drevni grad Pergamon, uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, izmirski rezervat za price, Karšıyaka, Alsancak, Seferihisar, Sıgacık, Urla i Alacati. Ruta završava u drevnom gradu Efesu, još jednom mjestu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Gastro putopis

Vrijeme koje provedete na egejskoj obali Turske, poznatoj po svojim veličanstvenim plažama, tirkiznim vodama i selima koja podsjećaju na razglednicu, bit će među najneobičnijim iskustvima ikada. Drevni gradovi Efes i Pergam koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine, nalaze se na ruti EuroVelo 8, kao i Cittaslow gradovi Foca, Seferihisar i Yenipazar. Ovo jedinstveno podneblje nudi i gastro raj sa mnoštvom vrsta maslina i smokava, začinskog bilja i grožđa, turska vina i kuhinju na bazi maslinovog ulja.

Osunčane staze

Kada vas putevi odvedu na Tursku rivijeru, naići ćete na veličanstvenu planinu Taurus i drevne gradove skrivene u šumama na obali Sredozemnog mora. Hiljadama godina prije nas, ostaci civilizacija koje je ova zemlja ugostila, uljepšat će vam dan. Među njima je drevni grad skriven među šumama u Olymposu. Duboko plavetnilo, biserni pijesak, drevni gradovi, kanjoni i uređeni putevi kroz zelenilo dio su ovog putovanja. Šatorski kampovi, bungalovi ili udobni hoteli bit će pored vas kad god poželite stati i odmoriti se.

Na vrhu travel liste

Čuvena dolina kamenih „vilinskih dimnjaka“ u Kapadokiji također je ispunjena rutama za istraživanje biciklom. Prelazeći Kapadokiju na pedalama vidjet ćete jedinstvenu geografiju, drevne crkve, podzemne gradove i prirodne formacije od kamena koje su remek-djela čovječanstva. Putujući ovim prostranstvima, na biciklu ili pored njega, uživajte u jedinstvenosti onoga što vas okružuje, ne zaboravite posjetiti podzemne gradove stotine metara ispod zemlje, odmorite u kamenim hotelima i probajte vina koja se u regiji proizvode hiljadama godina.