Svake godine u 12. mjesecu puni smo ideja i već tradicionalno pravimo listu novogodišnjih odluka. Na toj listi najčešće se nađe i ona da ćemo, baš ove godine, konačno postati i ostati fit. A onda, dok se okrenemo, već prođe pola januara, a da nismo ni počeli. Zato je ove godine uspješna sportistkinja i fitnes trenerica, Jasmina Kavazović, odlučila pokrenuti besplatni izazov u trajanju od 21 dan, da nam svima pomogne da u 2023. krenemo pomjerati svoje granice.

Dvadesetšestogodišnja sportistkinja i trenerica, Jasmina Kavazović, rođena je u Jablanici, a posljednjih godina živi i radi u Mostaru. Za sebe kaže da je osoba čiji cijeli život ispunjava sport i pomjeranje sopstvenih granica, a za svoju misiju odabrala je da pomaže drugima da pomjere svoje. Kaže da je upravo zato uz Red Bull osmislila “Izazov 21 dana”.

„Istraživanja pokazuju da je 21 dan potreban da se neka navika usvoji. Zato smo odlučili da sve one koji žele u novu godinu ući kao najbolja verzija sebe, izazovemo da 21 dan sa nama spremaju zdravije obroke, šetaju, trče, treniraju. U biti, da se pokrenu.“ – objašnjava Jasmina.

Svake od 3 sedmice izazova, Jasmina će pisati smjernice – kako da se više krećemo, kako da budemo aktivniji, kako da unaprijedimo svoju prehranu i prijedlog treninga. A one koji budu najaktivniji, očekuju i nagrade.

Jasmina je diplomirani je profesor Sporta i Zdravlja, a uz to certificirani fitnes trener. “Osnovna motivacija za bavljenje ovim poslom mi je bila pomoći drugima, kao sto sam nekada pomogla sebi. Iako nikada nisam bila stvarno pretila, u određenim godinama ipak sam bila “buca”. Iako sam cijeli život trenirala, to nije bilo dovoljno. Tada sam se počela baviti prehranom, učiti, istraživati, čitati, raditi na sebi. To me na kraju dovelo do ovog posla i pomaganja drugima da izađu iz začaranog kruga i učine svoj život boljim.” – kaže Jasmina i dodaje: “Ja živim ovo što radim, smatram da samo tako, najbolje mogu razumjeti svoje klijente i najbolje im pomoći.”

Kaže da joj u poslu najteže pada spoznaja da ne može uvijek pomoći baš svima: “Često kažem svojim klijentima da ću im dati apsolutno sve od sebe, ali ja ne mogu za njih jesti, trenirati ili spavati. Mogu smisliti milion načina da im to olakšam – ali oni to moraju na kraju primijeniti.”

Sa druge strane, najviše zadovoljstva donosi joj kada klijenti postignu zacrtane ciljeve i dalje nastave sa zdravim životnim navikama bez njene pomoći: “To je ono najvrijednije u ovom poslu, kada mi se neko javi nakon godinu dana i kaže da uspješno sam održava rezultate, da uživa u svom zdravlju, novim navikama i životu. To je za mene uspjeh!”

Foto: Jadran Čilić

Željeli smo saznati kada se Jasmina počela baviti sportom i u kojim se sve sportovima okušala. Objašnjava da joj je to najteže pitanje, jer se ni sama ne sjeća od čega je sve, u stvari, počelo: “Kao dijete sam se u Jablanici okušala u svim sportovima koji su se nudili, sve me zanimalo. Dugo godina sam igrala rukomet, a trčanje sam uvela jer mi je jedan trening rukometa dnevno bio malo. Kako sam bila buca, mislila sam da je više treninga – bolje. Kasnije sam naučila da to nije baš tako.”

U Splitu je 2016. godine istrčala svoj prvi cestovni polumaraton, a onda je počela osvjati postolja na regionalnim trkačkim takmičenjima. Nakon što se upoznala sa trail trčanjem, ostvarila je zapažene uspjehe u BiH i šire, a najponosnija je na odlazak na Svjetsko prvenstvo u Portugalu 2019. godine, istrčanih 110 km u Istri iste godine i titulu državne prvakinje BiH u trail trčanju dvije godine zaredom.

“Jako sam ponosna na sve te kilometre iza mene. Naučili su me da odustajanje apsolutno nikada nije opcija, a bilo je jako teških momenata u planinama. Međutim, nikada nisam odustajala, stizala sam na cilj “makar morala puzati” i to sam sada prenijela na svoj posao, i u nekim teškim životnim momentima često se sjetim toga.” – ističe Jasmina.

Ako je i tvoja novogodišnja odluka bila da ovu godinu postaneš i ostaneš fit, pridruži se izazovu. “Članci sa savjetima će biti objavljeni svake sedmice na redbull.ba i na mom instagram profilu, zato prati, kreći se i treniraj, a mi ćemo nagraditi najaktivnije!” – poručuje Jasmina za kraj.