Na danas održanoj press-konferenciji, zvanično je objavljen program devetog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan, koji će biti održan u Sarajevu od 3. do 6. jula u organizaciji izdavačke kuće Buybook. Izbor autora i autorica koji iz cijelog svijeta dolaze na deveti Bookstan odredila je centralna festivalska tema, a to je ove godine Zarjavele trobente.

“Zarjavele trobente s svojo glasbo, / da jo zbudijo, da jo zbudijo. – bez obzira da li ove riječi izgovarate u ritmu ili vam je dotična pjesma grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina) potpuno nepoznata, njenim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja 9. izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje?”, kazala je izvršna direktorica festivala Lamija Milišić.

Svečano otvorenje festivala zakazano je za 3. juli u 21 sat u unutrašnjem dvorištu knjižare Buybook, gdje će biti upriličen muzički nastup Zorana Predina, počasnog gosta festivala, koji će na Bookstanu predstaviti i svoju novu knjigu “Bezgrešna”.

“Ove godine ćemo poželjeti dobrodošlicu slavnom francuskom književniku Hervéu Le Tellieru te predstaviti njegov roman ‘Anomalija’, nagrađen prestižnom književnom nagradom ‘Goncourt’. Najavljujemo i učešće nekih od Buybookovih najpopularnijih autorica iz Rusije, Turske i Irana – Guzelj Jahine, Defne Suman i Ave Home – kao i učešće autorica Zdravke Evtimove i Taine Tervonen, čija djela Buybook objavljuje uoči festivala. S posebnom radošću najavljujemo učešće palestinskog autora Mosaba Abu Tohe, čiju će nagrađivanu zbirku poezije ‘Stvari koje mi možda nađete skrivene u uhu’ Buybook također objaviti uoči festivala. Na Bookstan nam dolazi i izraelska novinarka i autorica Amira Hass, koja će na festivalu predstaviti Buybookovo izdanje logorskog dnevnika njene majke, ujedno i Sarajke, Hane Levi. Nakon online izdanja 2020. godine, na Bookstanu ćemo ove godine imati priliku uživo ugostiti američkog novinara i autora Petera Maassa, te predstaviti Buybookovo izdanje njegove knjige ‘Ljubi bližnjega svoga’ o izvještavanju u ratu u BiH”, saopćili su z Buybooka.

Izdavačka kuća Buybook Sarajevo će na ovogodišnjem Bookstanu premijerno predstaviti nova izdanja domaćih i regionalnih autora.

“Tako ćemo predstaviti nove naslove edicije Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović, i tim povodom ugostiti autore Dragu Glamuzinu, Velibora Čolića i Refika Ličinu. Buybook će u toku devetog Bookstana predstaviti nova djela svojih cijenjenih autora Aleksandra Hemona, Faruka Šehića, Darka Cvijetića i Selme Raljević. Na festivalu ćemo ove godine ugostiti dva popularna slovenska autora – Andreja Blatnika i Dušana Šarotara, čija će djela Buybook objaviti uoči festivala, te ih predstaviti u autentičnom ambijentu Ateljea Figure, jednog od partnera festivala. Ove godine Bookstan će održati dva In memoriam programa, posvećena prerano preminulim Paulu Austeru, te Dževadu Karahasanu i Tvrtku Kulenoviću. U Ateljeu Figure ćemo upriličiti i specijalni program ‘Odjek jedne generacije: Ivan Kordić, Abdulah Sidran i Marko Vešović’, te ponovo ugostiti manifestaciju ‘Sa(n)jam knjige u Istri’, koja ove godine slavi jubilarnu 30. godišnjicu, a u Sarajevu će je obilježiti programom ‘Doručak s autorom’, čiji je gost Sinan Gudžević. Na Bookstanu će nam se pridružiti i Stevo Grabovac, koji će predstaviti svoj NIN-om nagrađeni roman Poslije zabave”, istaknuto je.

Festival će 6. jula u 21 sat u Domu mladih svečano zatvoriti koncert Damira Imamovića.

“Damir Imamović dolazi nam na Bookstan sa svojim novim albumom koji je objavila čuvena američka izdavačka kuća Smithsonian Folkways! Album predstavlja svojevrsni soundtrack za knjigu Aleksandra Hemona i nosi isti naziv kao i američko izdanje knjige: The World And All That It Holds (u prevodu Buybooka: Bejturan i ruža). Damiru će se na sceni pridružiti Ivana Đurić (violina), Nenad Kovačić (perkusije) i Ivan Mihajlović (bas). Specijalni gost na koncertu kojim zatvaramo ovogodišnji Bookstan bit će Aleksandar Hemon”, najavili su iz Buybooka.

Radionica za mlade književne kritičar(k)e

Međunarodni festival književnosti Bookstan od osnivanja organizuje radionicu za mlade književne kritičare/ke. Na predstojećem Bookstanu tema radionice bit će Konstrukcije nade i beznađa u književnoj kritici, a trajat će od 30. juna do 6. jula. Voditeljica radionice bit će Andrea Lešić, profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje predaje uglavnom književnoteoretske predmete na sva tri ciklusa studija. Na radionici će učestvovati 15 polaznika/ca iz BiH, Hrvatske i Srbije. Polaznici/e će, pored Selme Raljević, imati priliku prisustvovati predavanjima još sedam predavača, među kojima su Peter Maass, Aleksandar Hemon, Haris Pašović i Đorđe Krajišnik.

“U ovim zastrašujućim, beznadnim vremenima, svijest o prolaznosti nekadašnjih beznađa i o načinima na koji su ljudi ipak uspijevali opstati i pronaći izvore nade, možda je najbolje graditi pažljivo slušajući glasove ranijih generacija (…). Pišući o njima, kao i o piscima sopstvene generacije, iz perspektive sopstvenog vremena i njegovih beznađa i razloga za nadu, mladi kritičari i kritičarke uspostavljaju jedan od komunikacijskih kanala preko generacijskog jaza, učeći nas da u književnim tekstovima čujemo i ono što bi buka i bijes historije željeli da prečujemo i da zaboravimo”, istakla je Andrea Lešić, ovogodišnja voditeljica radionice.

Mladi kutak

I ove godine će u okviru festivala biti održan specijalni program Mladi kutak, niz interaktivnih radionica za djecu različitog uzrasta, i to ponovo u saradnji s Američkim kutkom.

“Sretni smo što će ponovno, u prvim danima jula pod svodom Bookstana, Sarajevo biti mjesto susreta nekih od najznačajnijih književnika i književnica današnjice te vas pozivamo da nam se pridružite”, naglasili su iz izdavačke kuće Buybook.