Sarajevo dobija specijaliziranu koncept trgovinu, mjesto promocije i prodaje nagrađivanih proizvoda iz BiH, koja predstavlja iskorak popularne prodavnice Bazerdžan i veliki trud, predanost i energiju njenog kreativnog tima da bh. dizajn predstavi onako kako on i zaslužuje – u posebnom prostoru i ambijentu posvećenom bh. umjetnosti. Ovaj uzbudljivi i jedinstveni kutak namijenjen je svima koji cijene i žele podržati dalji razvoj naših lokalnih brandova, te doživjeti posebno i drugačije iskustvo kupovine.

U samom centru Sarajeva, na adresi Pruščakova br. 2/I, otvoren je novi Bazerdžan izložbeni i prodajni prostor koji se proteže na moderno uređenih 120 kvadratnih metara koji odišu profinjenom i bogatom ponudom bh. dizajna – konceptualne umjetnosti, odjeće, dodataka za dom, nakita i torbi. Dodatak ponudi je moderni namještaj istaknute, svjetski poznate i nagrađivane bh. firme „Zanat“.

Iako njeguje istu ideju kao inicijalna Bazerdžan trgovina otvorena 2016. na Baščaršiji, da se razvija ostvarujući potencijal domaćih dizajnera i umjetnika koji spajaju novo, vizionarsko i tradicionalno sa ciljem doprinosa očuvanju lokalne kulture i tradicije, posebnost nove lokacije ogleda se u sasvim novom iskustvu kupovine, skrojenom po mjeri ličnosti i njenom načinu života. Pa tako, ukoliko se odlučite za kupovinu garderobe, stilizovanje aksesoara, kreativni dizajn interijera, na raspolaganju ćete imati mogućnosti rezervacije termina sa stručnjacima/stilistima iz navedenih oblasti koji će vam dati savjete šta vašoj figuri i osobnosti najbolje pristaje, kao i o drugim neprolaznim trendovima zahvaljući kojima će vaša kupovina rezultirati čistim zadovoljstvom.

Za sve zaljubljenike_ce u modu, dizajn i umjetnost svoj rad u novootvorenom koncept butiku predstavit će renomirani bh. stvaraoci i dizajneri:

Anida Kapo, produkt dizajnerica i magistrica grafičkog dizajna iz Sarajeva, sa berlinskom adresom, predstavlja brand Wearwolf koji je već niz godina među najsnažnijim jekovima na bh modnoj sceni i šire. Brutalna ljepota koju odlikuje moć imaginacije i kracije nudi skupturalne komade profinjenih krojeva prvenstveno od kože, umjetnost u funkciji bogatog i bezvremenskog modnog dizajna namjenjenog svima onima koji odjećom žele iskazati snažan stav ili se pak transformisati u glamuroznu zvijer.

Bazerdžan Wear pažljivo odabrani, autentični, kvalitetni, ručno rađeni i bezvremenski komadi koji reprezentiraju jedinjenje umjetnosti, umijeća, inovacije, tehnologije i održivosti. Kolekcije i uzorci inspirisani su bosanskom tradicijom, uz moderni štih, a posvećeni su modernim ženama, otmjenim, gracioznim, istovremeno pragmatičnim, za lako ali pažljivo odijevanje, i za one koji se žele istaći u masi.

Benjamin Kavazović čiji svaki komad nakita predstavlja jedinstven spoj skulpture i dizajna. Sa iskustvom u slikarstvu, ilustraciji, grafičkom dizajnu i grafici, ovaj bh. umjetnik uspio je pretočiti nadu i strepnju ljudskog postojanja u prstenje, privjeske za ogrlice i broševe. Njegovi ljudski oblici su elegantni i izduženi, nadahnuti maštom, individualnošću i profinjenošću.

Berberović brend iza kojeg stoje sestre Emina i Nađa, bavi se proizvodnjom ženske kožne galanterije. Proizvodi su ručno izrađeni u Bosni i Hercegovini, i to od najbolje italijanske kože u skladu s najvišim standardima kvalitete. Berberović tašne su bezvremenske i proizvedene u limitiranim serijama. Zbog pažnje prema okolišu, koristi se isključivo koža certificirana kao neškodljiva za okoliš i bez karbonskog otiska.

Bojan Stojčić, jedan je od najjasnijih glasova novije bosanskohercegovačke savremene umjetnosti. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a svoju umjetničku praksu započeo je u kreativnom timu „Ideologija“, blisko surađujući s Anurom Hadžiomerspahićem. Središte njegovog izričaja su jednostavne intervencije u svakodnevnom životu, kroz koje se ističe trenutnost, poetičnost, tragovi i politika njegovih tema.

ELIRD originalni i bajkoviti nakit predstavljaju bh. dizajnerica Ena Mulavdić i umjetnik iranskog porijekla Ebrahim Mohammadian. Njihova estetika proizlazi iz uspješne mješavine umjetničkih i dizajnerskih vještina, a za izradu nakita kreiranog sa ljubavlju kombinuju različite tehnike modeliranja, lijevanja, rezbarenja, minijaturnih ulja na platnu, skulpture, intaglija, kamenih postavki, emajliranja i sl. Ovaj nakit je za sve one koji u sebi pronalaze ono najbolje i svjetlo.

Irma KOHEL je grafička i produkt dizajnerica rođena u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je grafički i dizajn novih medija na Univerzitetu digitalnih umjetnosti u Beogradu. KOHEL je 100% veganski brend, koji koristi reciklirane materijale i ostatke tkanina za svoju fair trade proizvodnju. Proizvodi su minimalne forme i dizajna, a u njihovu izradu uloženo je mnogo energije i strasti. Za dobar osjećaj u svim prilikama.

Kemil Bekteši, vizuelni umjetnik i jedan od najaktivnijih mladih umjetničkih glasova u regionu. Bavi se savremenim metodama umjetničke prakse i ne ograničava se na medij. Područja njegovog djelovanja  su slikarstvo, skulptura, instalacije, videa i performansi, a teme koje ga inspirišu identitet, geopolitika i nacionalnost. Laureat je nagrada ZVONO (Young Visual Artists Awards, Bosna i Hercegovina), te MANGELOS (Young Visual Artists Awards, Srbija).

Ljiljana Majkić u svom radu balansira na presjeku avangardne mode i nosive umjetnosti i tim pristupom briše granicu između svakodnevnog života i svijeta mašte, korištenjem jezika savremene mode i eksperimentalnog pristupa dizajnu. Stvara odjeću sa umjetničkim prizvukom i konceptualnim karakterom. Dobitnica je brojnih nagrada u zemlji i regionu.

Marko Feher jedno je od najzvučnijih dizajnerskih imena u našoj zemlji, a prepoznativ je postao i na regionalnim i svjetskim modnim scenama po odvažnim, avangardnim, ekstravagantnim i društveno osviještenim kreacijama. U svom radu ispituje granice odjeće, pojedinih stereotipa, a sve njegove kolekcije šalju i snažne poruke.

Shebek, koji je osnovala mr. ph. Azra Karkin Spahić, posljednjih se godina istakao po profinjenosti proizvoda kako izgledom, tako i sastojcima. Potpuno prirodni, ručno pravljeni sapuni i proizvodi za njegu kože, kao i asesoari, izrađuju se korištenjem tradicionalne metode hladnog postupka, koji sastojcima omogućava da ostanu na niskoj temperaturi i zadrže svoja terapeutska svojstva. Obradujte svoju kožu, nahranite je i priuštite joj zadovoljstva i njegu poizvodima sačinjenim od dragocijenosti poput kozjeg ili koksovog mlijeka, kakao ili Shea putera, kokosovog ulja, lavande…

Stribor je nastao na temelju promišljenog i opuštenog pristupa dizajnu, uz veliku pažnju posvećenu kroju i materijalima, iz kojih se rađaju odjevni predmeti visoke kvalitete. Iza ovog branda, koji bira minimalistički pristup, stoji dvojac sa velikim iskustvom u tekstilnoj industriji, Edina Hadžić i Sabina Muratagić-Daul. Kolekcija koju će predstaviti podijeljena je u tri dijela prema korištenim materijalima:  vuna, pamuk i plisir. Svaki odjevni predmet kreiran je i proizveden etički u BiH, s brigom za okoliš i ljude.

Werkstatt nakit koji potpisuju Ajla Šarić i Lejla Nuhić, unikatnog i kvalitetnog dizajna, je za sve one koji žele izraziti svoju osobnost upečatljivim komadima i biti primijećeni. Prstenje, naušnice, narukvice, lančići ili privjesci ispisani stihovima sevdalinki ili drugim vizualnim efektom, naprosto su neodoljivi za ličnu kupovinu ili nezaboravan poklon.

Zanat je uspješni bh. brand koji je tradicionalno drvorezbarstvo podigao na svjetski nivo i koji na moderan, inovativan i kvalitetan način svjetskoj sceni pripovjeda priču utemeljenu na bh. tradiciji. Postoji čitav jedan vijek, konjičkih korijena, a iznova su ga definisali i održali potomci osnivača. Ovaj karakterni namještaj predstavlja savršeni spoj unikatnog dizajna, pomno odabranih materijala, kompleksne i precizne ručne izrade. Izlažu na prestižnim evropskim i svjetskim sajmovima namještaja uz vodeće dizajnere današnjice i dobitnici su brojnih nagrada i priznanja za inovacije i jedinstveni dizajn.

Novi Bazerdžan koncept butik u centru Sarajeva svi zainteresovani i željni inspirativne i uzbudljive kupovine mogu posjetiti svakim radnim danom i subotom, u periodu od 11:00 do 19:00 sati.