Od 21. do 25. juna 2024. godine, održan je 46. Leda BH Fashion Week Sarajevo. Na ovom prestižnom događaju, 45 dizajnera predstavilo je svoje kolekcije kroz izložbe i modne revije na tri atraktivne lokacije, koje uključuju Međunarodni aerodrom Sarajevo, Sarajevo Tower i Željezničku stanicu Sarajevo.

Odabir Željezničke stanice Sarajevo kao jedne od lokacija za održavanje ovogodišnjeg Fashion Weeka nosi višestruku simboliku. Cilj je bio vratiti sjaj jednom od simbola glavnog grada BiH, te učiniti da ponovo bude prepoznatljivo mjesto susreta kao nekada.

Svečano zatvaranje 46. Leda BH Fashion Weeka Sarajevo bilo je posebno osmišljeno. VIP zvanice su dobile specijalni “Train ticket” kako bi prisustvovale spektaklu modne kreativnosti u Končar vozu na najdužoj modnoj pisti od čak 45 metara. Ovaj događaj su priredili mladi umjetnik i dizajner Robin Fierce i istaknuta dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović.

Čast da svečano zatvori najveći modni događaj u našoj zemlji pripala je dizajnerici Emini Husedžinović Ibrahimović, koja se već 25 godina bavi modom. Kao izvor ideja, Emina često koristi tradicionalne elemente bh. narodne nošnje, transformirajući ih u futurističku formu uz jedinstveni autorski pečat. Njena nova kolekcija pod nazivom “Vremena se mijenjaju, a i mi s njima” (latinski: “Tempora mutantur, nos et mutamur in illis”) poručuje da je sve promjenjivo, naročito moda.

Kolekcija je monokromatska, crna, čak akromatska, a autorica koristi razne teksture i transparentnost tkanina kako bi istakla ljepotu kolekcije i osnovnu temu, ali i mističnost crne boje. Srebrna boja u kolekciji ima ulogu ogledala koje pojačava dojam siluete odjeće u crnoj boji.

Sve revije se mogu pogledati na platformi www.bhfwsa.com koja nudi jedinstven multimedijalni sadržaj, uključujući intervjue, revijalne i video prezentacije autorskih izložbi dizajnerskih kolekcija i domaćih obrtnika, poduzetnika malih domaćih brendova, highlightse, trenutke iza scene vrijedne čekanja.