Dijabetes nije igra, ali kroz video igru možete upoznati dijabetes i situacije u kojima se najčešće nalaze osobe s ovim stanjem.

Godine 1991. Međunarodna federacija za dijabetes (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odredile su 14. novembar kao Svjetski dan dijabetesa, a koji se obilježava kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti (djabetesa) i opterećenja koje ona predstavlja za pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Na ovaj dan je rođen Sir Frederick Banting, koji je zajedno s Charles Bestom 1921. godine otkrio i izolovao inzulin, lijek koji je do tada smrtonosnu bolest uspio staviti pod kontrolu, ali nažalost ne i izliječiti.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini živi više od 305 hiljada osoba sa dijabetesom, a projekcije IDF-a ukazuju da će do 2045. godine 783 miliona odraslih u svijetu živjeti s dijabetesom – ili jedna od osam odraslih osoba. To bi bilo povećanje od 46%, što je više nego dvostruko od procijenjenog rasta stanovništva (20%) u istom periodu.

Posebno zabrinjava porast broja djece oboljele od dijabetesa tip 1, kod kojeg potpuno izostaje lučenje inzulina i takve osobe moraju koristiti inzulin kako bi nivo šećera održavale u normalnim ili približno normalnim vrijednostima.

Jedan od najvećih problema dijabetesa, jesu njegove komplikacije, poput oboljenja srca, kardiovaskularnog sistema, zatajenja bubrega, gubitka vida ili amputacije.

Podaci iz studije koštanja dijabetesa u Bosni i Hercegovini ukazuju da troškovi dijabetesa u našoj zemlji godišnje iznose blizu 370 miliona konvertibilnih maraka. Najveći udio ovih troškova, od blizu 60%, odnosi se na troškove liječenja komplikacija i gubitak produktivnosti oboljelih.

Osobe sa dijabetesom u Bosni i Hercegovini susreću se s nizom problema, poput ograničene dostupnosti efikasnim terapijama, dijabetološkoj zaštiti, a često i stigmatizaciji, što posebno negativno utiče na djecu s ovim stanjem.

Upravo, u cilju boljeg razumijevanja dijabetesa, kako onih kod kojih je dijagnosticiran, tako i kod njihovih vršnjaka, poznanika i članova obitelji, kompanija Novo Nordisk razvila je video igricu „Lea i Leo“. Riječ je o uzbudljivoj avanturi koja podiže svijest javnosti o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju djeca i odrasli s dijabetesom.

Lea i Leo je igra za djecu koja žele naučiti više o svom zdravstvenom stanju ili za one koji žele podržati prijatelje s dijabetesom. Ova inovativna igra vam donosi uzbudljivu avanturu uz podizanje svijesti o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju djeca s dijabetesom. Igra koja će vas osvojiti svojom pričom i likovima.

Inspiracija za igricu nastala je nakon objave slikovnice „Lea i njen dijabetes“ čija je autorica mlada dizajnerica Lea Leleta. Lei je dijabetes tip 1 dijagnosticiran kada je imala dvije godine i osam mjeseci.

Lea Leleta; Foto: I. Š./Klix.ba

Diplomirala je na odsjeku Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija (IUS). Za svoj diplomski i završni rad napisala je i ilustrovala slikovnicu pod nazivom „Lea i njen dijabetes“. Ovom knjigom, Lea je uspjela da podigne svijest o dijabetesu, da podijeli svoju priču s drugima – ali i da radi ono što voli – spajajući umjetnost, dizajn i svoju svakodnevicu.

Dugo je vremena trebalo odlučiti se za sam lik Lee. Shvatila sam da je najbolje da nosi moje ime i da pričam svoju vlastitu priču, kako bi djeca shvatila da nisu sama. Da postoji neko ko je prošao i prolazi sve isto kao i oni, da ih ohrabrim. Igrica je još jedan inovativan način da se dijabetes približi djeci i da na zanimljiv način uče o dijabetesu“, ističe Lea Leleta.

Upravo je kroz likove djevojčice Lee i dječaka Lea u igirici prikazan svakodnevni život, te uvedena interaktivnost igrača u prevazilaženju različitih situacija.

Od trčanja i vožnje bicikla do druženja s prijateljima u školi, s Leom i Leom, igrači će dobiti osnovne informacije o održavanju aktivnog i zdravog načina života i pridržavanju smjernica o ishrani.

Ključne karakteristike igre su:

  • obrazovna igra koja zabavlja i edukuje
  • omogućava saznavanje ključnih informacija o dijabetesu
  • pruža doživljaj raznih avantura i izazova
  • poboljšava razumijevanje i podiže svijest o dijabetesu

Ova igra je razvijena od strane kompanije LEGIT d.o.o., start-upa koji okuplja mlade profesionalce čiji je rad povezan s gejming industrijom u BiH. Kompanija Novo Nordisk, kao pokretač promjena u dijabetesu i drugim hroničnim oboljenjima, prepoznala je važnost i ovakvog pristupa edukaciji o dijabetesu, sve popularnijem pristupu učenja kroz igru, kao i važnost podrške mladim dizajnerima i start-up kompanijama.

Kao rezultat saradnje, nastala je prva igra koja je u potpunosti domaći bosanskohercegovački proizvod, jer su sve komponente – grafika, programiranje, muzika i glasovi, razvijeni lokalno.

Više o dijabetesu možete saznati na stranici www.mojdijabetes.ba, a igricu „Lea i Leo“  možete preuzeti besplatno na platformama AppStore i GooglePlay.