Milan Senić, bosanskohercegovački modni dizajner kojeg smo uvijek rado predstavljali na stranicama našeg časopisa, je dobitnik nagrade BIG SEE u kategoriji modni dizajn. Milanov organski minimalizam tako je dobio još jednu potvrdu kvalitete, ovaj put od strane inovativne platforme koja sistematično istražuje, ocjenjuje, predstavlja i promoviše istaknute kreativne ideje s područja jugoistočne Evrope.

Foto: Hamza Kulenović

Milan Senić rođen je u Sarajevu 1981. godine. Studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i završio Media Plan školu novinarstva. Na modnoj sceni se prvi put predstavio modnom revijom 1999. godine, prvih godina novog milenijuma redovno je učestvovao na Sarajevo Fashion Weeku, a potom je na najrazličitije načine brusio zanat: učestvujući na modnim događajima, radeći kao stilista i kostimograf u brojnim promotivnim i reklamnim kampanjama, potpisujući kostime za video, te predstavljajući svoj rad na showroomima, samostalnim i kolektivnim izložbama. Danas je jedan od najprepoznatljivijih modnih dizajnera u Bosni i Hercegovini i član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUBIH), a modni znalci Milanov dizajn i stroge forme uspoređuju s arhitektonskim projektovanjem.

Stručni tim organizacije BIG SEE prati inovativne ideje iz niza kategorija kreativnog djelovanja, te svake godine bira jednog dizajnera koji će predstavljati svoju zemlju u određenoj kategoriji u okviru BIG SEE Awards. Seniću je tako pripala čast da ove godine predstavlja Bosnu i Hercegovinu u području modnog dizajna. Međunarodni žiri kojeg čine stručnjakinje i stručnjaci iz područja kreativnih industrija, kustoskinje i kustosi, birali su još autorice i autore i njihove projekte u kategorijama produkt dizajna, arhitekture, enterijera, dizajna od drveta i turizma, a ceremonija dodjele nagrada ove je godine, usljed poštivanja preventivnih mjera za zauzdavanje širenja pandemije virusa SARS-CoV-2, održana online krajem oktobra.

Nagradom BIG SEE za modni dizajn u BiH za 2020. godinu Senić je dobio priznanje za svoj cjelokupan dosadašnji rad, ali je presudnu ulogu imao editorijal Organic Minimalism u režiji Hamze Kulenovića. Senićev nagrađeni dizajn sublimiran je u jasnom i čistom minimalizamu kolekcije za ljeto 2020. koju odlikuju asketske forme, arhitekturalnost i strukturalnost, a modna priča ovog dizajnera se u svojoj cijelosti može opisati kao esencija bezvremenog minimalizma.

Dio mog dizajnerskog koncepta bila je potreba da osmislim odjevne komade koji će nadživjeti sezonske trendove i činiti protutežu modi koja se temelji na konzumerizmu“, naveo je Milan Senić.

U svojim kolekcijama, Senić poseže za prirodnim organskim materijalima, te se služi čistim rezovima, preciznim krojem, pristupajući im promišljeno. Svi njegovi odjevni komadi izrađeni su ručno, uz puno pažnje posvećene detaljima. „Budući da moj brend odlikuje pristup spore mode, izbor prirodnih materijala kakvi su pamuk, lan i svila jedini je logičan i nužan“, pojašnjava. „Izučavajući dizajn i umjetnost shvatio sam da je najteže doći do jednostavnih rješenja. Nasuprot kičastim, stilski obogaćenim odjevnim komadima, stroga forma mi se čini kao bolji način da radim odjeću koja neće trajati samo jednu sezonu“, naveo je u ranijem razgovoru za naš časopis, dodajući da njegovu strogu formu bez iznimke karakterišu jasne i oštre linije, skulpturalnost, arhitekturalnost, te korištenje uglavnom crne i bijele boje.

U drugim kategorijama u kojima BIG SEE prepoznaje iznimne i inovativne pristupe različitim kreativnim granama ove su godine nagrađeni i Artisanovi WU ormarić i zidne police, Hotel Navis u Orašju arhitektonskog Studija Zec, Gazzdina drvena Tica i ormarić Fina, planinarski bivak Zoran Šimić FILTER Arhitekture na Visočici o kojem smo pisali prije nekoliko mjeseci, Muzej drvorezbarstva u Konjicu arhitektonskog biroa Normal Arhitektura, Zanatova kuhinjska stolica naziva MATI, dizajn enterijera Urban Cafea Deli u Sarajevu koji je osmislio tim KST Interiors, te ceremonija otvaranja Evropskih zimskih olimpijskih igara mladih koju su prošle godine upriličili Sarajevo i Istočno Sarajevo.