Foto: Đorđe Tomić

Druge večeri 53. Perwoll Fashion Week-a održana je i revija autorske mode na kojoj su se predstavile četiri modne gracije, sa snažnim porukama.

ETIQUETTE je brend iza kojeg stoji  Melisa Hujić, zaljubljenica u modu, koja svojim kreacijama podstiče žene da izraze svoju individualnost. Kolekcija Sara Rose fokusirana je na kroj i siluetu, osmišljena da odaje snagu, slobodu i samostalnost osobe koja je nosi. Izvor inspiracije je dinamika gradskog života i arhitektura, a materijali su visokokvalitetne prirodne tkanine, laganih, prozračnih tekstura. Kolekcija je namijenjena urbanoj, dinamičnoj populaciji koja živi u gradu i koja traži praktične, ali stilizovane komade odjeće.

Kao vječita buntovnica i borac za pravdu, iza brenda Lily Tailor stoji Ljiljana Joksović Mutić, i uvijek se trudi da kroz svoje kolekcije prenese dublju poruku na razne teme. Ovog puta je inspiracija – pitanje ravnopravnosti i jednakosti, i zato su u kolekciju proljeće-ljeto ’24. uključeni i muški modeli. Materijali i boje u kolekciji idu od puderastih i sivih organdina, preko tankih i laganih vunenih štofova do crne i zlatkaste svile. Linije su pročišćene i sama kolekcija je namijenjena svima koji svoj senzibilitet pronalaze u njoj.

MILOVA, iza kojeg stoji Marija Milovanović, spoj je old-school mode i 21. vijeka. Kolekcija elegantnih i sofisticiranih mantila i kaputa – LIBERTAD, predstavlja savršen spoj vintage stila i nepogriješive klasike, obogaćen ličnim pečatom dizajnerke. Modeli istovremeno odišu toplinom i udobnošću, i savršen su spoj stila i funkcionalnosti. Inspiracija za kolekciju je sloboda i priroda, i u skladu s tim su birani i najfiniji materijali, kašmir, alpakino vlakno i fina vuna.

Ana Vasiljević je dizajnerka iz Srbije koja posljednjih godina živi i radi u Barseloni, a njene modne kolekcije i performansi prikazani su na najvažnijim modnim događajima u regionu, ali i u okviru London Fashion Week-a, Paris Fashion Week-a, Barseloni i Amsterdamu. Kolekcija Skyline je održivi modni projekat koji svoju inspiraciju pronalazi u savremenoj održivoj i ‘’eco friendly’’ arhitekturi koja koristi kako elemente konstrukcije tako i specifične materijale kako bi se na adekvatan način suočavala s izazovima klimatskih promjena. Projekat ima za cilj da bude 100% održiv u korišćenju po prvi put inovativnih održivih tkanina poput organske konoplje, bambusovog poplina i recikliranog poliestera, kao i futurističkih ekološki orijentisanih tkanina pametne tehnologije kao što su circulose i ecovero. Insistira na originalnoj konstrukciji inspirisanoj zelenom arhitekturom ali i udobnosti samih odjevnih komada. U tom smislu, pravac rada na kolekciji je okrenut sporim procesima rada van sezona i trendova i zero waste pristupu.

Prikazani modeli su bili užitak za oči i inspiracija za nove modne poduhvate, i svakako su u duhu ove proljećne manifestacije poslali poruku MaštAI!