Stočanka Berina Amidžić je vrijeme, koje smo iznenada i ne htijući dobili napretek u toku epidemije, odlučila iskoristiti za pokretanje vlastitog brenda svijeća napravljenih od prirodnog voska i oplemenjenih najomiljenijim aromama mediteranskih krajeva, lavande, narandže i ruže. Nastao je tako brend prirodnih svijeća Magnus, kod kog ništa nije slučajno. Berina je, naime, diplomirana biologinja koja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu pohađa magistarski program iz ekologije i zaštite okoliša, zato joj je ideja svijeća napravljenih od prirodnih materijala, te briga o okolišu, izuzetno bliska.

Brend Magnus candle, što je ime pod kojim se krije mala Berinina radionica svijeća koje podjednako očaravaju svojim izgledom koliko i svojim mirisima, nastao je prije pola godine, a mi smo ga primijetili u zeničkom koncept studiju Elosso. Kao i ostali izloženi proizvodi nastali isključivo zahvaljujući vrijednim rukama domaćih kreativaca i kreativki, svaka svijeća Magnus u potpunosti je unikatna, premda se zbog pomne i detaljne izrade može činiti kao da su nastale industrijski. Za razliku od komercijalnih parafinskih svijeća nastalih na industrijski način, kod Magnus svijeća cjelokupan proces izrade potpisuje njihova autorica, od topljenja i bojenja voska, pa do oblikovanja, pakovanja i slanja.

Već iz toga je jasno da je svaka Magnus svijeća krcata pažnjom i posvećenošću koja je u nju uložena tokom nastanka. Za izradu svijeća Berina Amidžić upotrebljava isključivo prirodne materijale, uglavnom sojin i pčelinji vosak, fitilji koje bira su pamučni, a od dodataka su tu eterična i parfemska ulja, pupoljci ruža, sušeni plodovi agruma, u prvom redu narandže, začini poput cimetovih štapića, te minijaturne latice cvjetova lavande. Pakovanje nije ništa manje važno, mišljenja je mlada Stočanka, zato za pakovanje svojih svijeća koristi ekološki prihvatljive materijale ili ambalažu koju je moguće više puta iskoristiti, obično je to staklo. Ukoliko sve to nije dosta, na vašu želju je moguće napraviti svijeću za koju ćete sami izabrati kombinaciju raspoloživih aroma, voska i boje.

Magnus svijeće se, osim u zeničkom studiju Elosso, mogu kupiti i online, na Orea Bazaaru, što uveliko olakšava dolazak do unikatnih svijeća Berine Amidžić, ukoliko vas put ne navede u Stolac ili u Zenicu. Na ovoj internetskoj platformi moguće je upoznati se s cjelokupnim asortimanom Magnus svijeća, u kojem su svoje mjesto našle dekorativne svijeće u obliku ženskog torza ili neobičnih geometrijskih oblika i boja, mirisne svijeće u ambalaži uz pomoć kojih će svaki vaš prostor dobiti atmosferu toplog doma, te poklon-paketi koji su pravi izbor u prilikama kada želite usrećiti dragu osobu.