U potrazi za avanturom, ljepotom prirode i neprocjenjivim iskustvima, Boris Radošević, poznatiji kao instagram influenser Lutajući putnik, istražio je čarobne pejzaže Tuzlanskog kantona, koji skriva mnogo više nego što se to na prvi pogled može vidjeti.

Ovaj dio BiH, konkretno Kladanj i njegovu okolinu, posjetio je i istražio Lutajući putnik, proživljavajući avanture i upijajući lokalnu kulturu jer, kako kaže, ako negdje idete otvorenog srca, to vam se tako i vraća.

Kroz priču lokalnih vodiča, Lutajući putnik osjetio je duboku povezanost stanovnika pomenutog kraja s njihovom kulturom i tradicijom. “Žao mi je što nisam istražio i obišao koliko treba”, rekao je. Osim lijepe prirode, stanovnici Kladnja oduševili su ga gostoprimstvom i željom da podijele svoje priče i običaje.

Kroz obilazak etno sela i degustaciju tradicionalne hrane, Lutajući putnik svjedočio je bogatoj kulturnoj baštini koju posjeduje Tuzlanski kanton. “Osim prirodnih ljepota, najviše volim da isprobavam lokalnu hranu i da upoznajem lokalce – mislim da to upotpunjuje sliku svake destinacije”, kaže influenser.

Na ovom malom putovanju, Bebravska pećina, skrivena avanturistička destinacija, na njega je ostavila poseban utisak: “Svaka lokacija je lijepa na svoj način, ali za mene je Bebravska pećina favorit.”

Kroz pećine, jezera, etno sela i prelijepe planinske vrhove, Lutajući putnik prepoznao je neiscrpan turistički potencijal: “Tuzlanski kanton bih opisao kao mjesto koje, i te kako, ima potencijal da postane jedna od vodećih turističkih destinacija u BiH.”

S ovog putovanja, Boris ne nosi sa sobom samo uspomene, već i čvrsto obećanje da će se ponovo vratiti: “Ako vam kažem da ću vas uskoro ponovo posjetiti, onda vam je jasno koliko sam se lijepo proveo.”

Posjeta Lutajućeg putnika je realizirana u okviru kampanje Putovanja po TK – čista 10ka!, koju sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog Kantona.