Mačke su nevjerovatna stvorenja, na svoj način posebna i privlačna, a na ovom popisu najljepših pasmina nalaze se one koje su osvojile srca mnogih mačkoljubaca diljem svijeta. No, ljepota nije jedini faktor koji utječe na njihovu popularnost – temperament, razigranost i inteligencija također igraju važnu ulogu.

Birmanska mačka

Birmanska mačka

Sveta Birma, poznata i kao birmanska mačka, je pasmina koja svoje ime “sveta” duguje legendi prema kojoj su njeni preci čuvali hramove. Ove prelijepe mačke veće su od prosječnih, s kratkim nogama i dugačkim, pahuljastim krznom. Njihova osobnost je zaista posebna – privržene su svojim vlasnicima, vole biti u njihovoj blizini i ne podnose usamljenost. Osim toga, imaju razigranu stranu koja osvaja srca.

Maine Coon

Maine Coon

Maine Coon je jedna od najvećih pasmina mačaka, ali unatoč svojoj veličini, ove “nježne divove mačjeg svijeta” odlikuje nježnost i privrženost. Izuzetno su inteligentne i mogu se trenirati, što ih čini sličnima psima u nekim aspektima. Njihova zanimljiva karakteristika je da uživaju u vodi, što je neobično za mačke.

Perzijska mačka

Perzijska mačka

Perzijska mačka je vrlo popularna pasmina zbog svoje prekrasne pahuljaste dlake i nježnog karaktera. Njihova privrženost vlasnicima čini ih idealnim porodićnim ljubimcima, a razigranost koju zadržavaju i u odrasloj dobi dodatno ih čini posebnima.

Ragamuffin

Ragamuffin

Ragamuffin je sličan svom bliskom rođaku Ragdollu, i poznat je po svojoj ljubavi i nježnosti prema svojim vlasnicima. Njihovo mekano i raskošno krzno čini ih izuzetno privlačnim, a poslušna priroda savršenim ljubimcima za porodice.

Himalajska mačka

Himalajska mačka

Himalajska mačka, nastala križanjem perzijske i sijamske mačke, odlikuje se raskošnom dugom dlakom i zanimljivim bojama. Ove mačke su zaigrane, privržene i dobro se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Iako su općenito poslušne, mogu biti sramežljive prema strancima.

Sijamska mačka

Sijamska mačka

Sijamska mačka je jedna od najprepoznatljivijih i najpopularnijih pasmina na svijetu. Elegantna, atletski građena i okretna, ova pasmina ima dugu historiju koja seže u 14. stoljeće. Sijamske mačke su iznimno društvene i ne vole biti same, stoga se često drže u paru.

Sibirska mačka

Sibirska mačka

Sibirska mačka, koja izvorno potječe iz Sibira i razvila se prirodno, privlači pažnju svojim divljim izgledom, ali vrlo je prijateljski raspoložena prema porodici i djeci. Njihova osobitost je ta da slijede svoje vlasnike iz sobe u sobu, što ih čini pravim pratiteljima.

Bengalska mačka

Bengalska mačka

Bengalska mačka je još jedna iznimno prepoznatljiva pasmina. Nastala križanjem crne mačke s divljim azijskim leopardom, ove mačke izgledaju poput minijaturnih bengalskih tigrova. Njihov divlji izgled može zavarati jer su zapravo vrlo nježne i slatke kućne ljubimice. Međutim, važno je napomenuti da su vrlo aktivne i zahtijevaju vlasnika s iskustvom u brizi za mačke.

Abesinska mačka

Abesinska mačka

Abesinska mačka, jedna od najljepših pasmina mačaka, srednje je veličine, s krznom koje na prvi pogled djeluje ujednačeno, no ovu pojavu u stručnoj terminologiji nazivamo aguti bojom. Ove mačke su izuzetno okretne, snažnog tijela, vitkih nogu i karakterističnih ušiju. No, njihova ljepota nije samo u izgledu. Abesinske mačke, naime, imaju nevjerojatno inteligentan karakter i pokazuju znatiželju prema svom okruženju. Ove mačke se često jako vežu za svoje vlasnike i vole biti u njihovoj blizini.

Bombajska mačka

Bombajska mačka

Kratkodlaka Bombajska mačka, s predivnom crnom dlakom i svijetlim zlatnim očima, svojom razigranošću i znatiželjnom prirodom osvaja srca i mlađih i starijih. No, važno je napomenuti da ove mačke zahtijevaju puno pažnje i interakcije s vlasnikom, inače biste mogli otkriti oštećenja na namještaju.