U Mostaru će od 3. do 6. septembra biti održan Red Bull Under My Wiiings, trening kamp koji će voditi Orlando Duque, poznati kolumbijski skakač i legenda Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a prijaviti se mogu talentovani skakači iz cijelog svijeta, uključujući našu zemlju.

Red Bull Under My Wiiings je jedinstveni trening kamp tokom kojeg će učesnici skakati i učiti sve potrebne vještine od nekadašnjeg svjetskog prvaka Duquea, koji je postao istinski simbol spektakularnog Red Bull Cliff Divinga i omiljeno lice u Bosni i Hercegovini i Mostaru.

Za učešće u kampu se mogu prijaviti talentovane skakačice i skakači iz cijelog svijeta, koji su rođeni između 2. septembra 2004. i 2. septembra 2007. godine. Tokom kampa će učiti kako izgraditi vlastiti brend i podržati svoju karijeru, a Duque će im kroz treninge kao mentor približiti svoje vještine i otkriti “tajne” uspjeha, dok će ih ugledni fizioterapeut Angi Passenbruner podučavati kako da izbjegnu povrede.

Nakon završetka kampa će učesnici imati priliku da duže ostanu u Mostaru i uživaju u skokovima sa Starog mosta, na jednoj od najboljih i najspektakularnijih stanica takmičenja Red Bull Cliff Diving.

Prijave se vrše putem zvanične internet stranice, gdje je potrebno popuniti aplikaciju, a sve prijave će lično pregledati Orlando i izabrati maksimalno 15 skakača za kamp.

Orlando Duque – rekorder, uzor i legenda Red Bull Cliff Divinga

Za one rijetke koji možda ne znaju ko je Orlando Duque (48), evo nekoliko informacija o istinskoj legendi. Riječ je o kolumbijskom cliff diving skakaču, koji je tokom svoje briljantne karijere osvojio brojne šampionske titule. Rođen je 11. septembra 1974. godine u Caliju u Kolumbiji, a karijeru je započeo skokovima u bazene kao 12-godišnjak. Čak se 1992. godine kvalificirao za Olimpijske igre u Barceloni, no zbog nedostatka sredstava ga kolumbijski olimpijski odbor nije mogao poslati na takmičenje.

Duque se brzo zasitio bazena pa je tražio nove izazove. U visinskim skokovima se okušao 1995. godine, a dvije godine kasnije je započeo karijeru u cliff divingu. Zahvaljujući svom neizmjernom talentu i ogromnom trudu, Orlando je osvojio sve što se moglo osvojiti i to na predivnim lokacijama širom svijeta.

Kolumbijac je čak skočio iz helikoptera u rijeku Hudson pored Kipa slobode u New Yorku, a skakao je i na Viktorijinim vodopadima u Africi. Godine 2018. je ostvario svoj veliki san, a to je skok s ogromnog glečera u vodama Antarktika.

Orlando je tokom nevjerovatne karijere osvojio ukupno 13 svjetskih titula i vlasnik je dva Guinnessova rekorda uključujući onaj postavljen na Havajima, kada je 2000. godine od svih sedam sudija dobio desetke.

Kada je Međunarodna federacija vodenih sportova (FINA) uvrstila visinske skokove u program Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima u Barceloni, Duque je postao prvi svjetski prvak, a pobijedio je i na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima 2014. i 2015. godine.

Duque je zaštitno lice Red Bull Diving Svjetskog prvenstva još od njegovog začetka 2009. godine, kada je postao prvak prvog izdanja takmičenja. U deset vezanih sezona našao se 67 puta na postolju, ostvario je devet pobjeda, 15 drugih i 10 trećih mjesta. Pored pomenute titule osvojene 2009. godine, tri puta je bio drugi i to 2010., 2012., i 2015. godine, dok je 2013. godine završio treći. Recimo i da je na Azorima 2017. godine postao drugi najstariji pobjednik takmičenja, tada je imao 42 godine i 301 dan.

Inače, Red Bull Cliff Diving je planetarno poznato i popularno takmičenje gdje skakačice i skakači izvode nevjerovatne akrobacije prilikom skokova s više od 20 metara visine te pritom demonstriraju impresivne vještine. Ovu sezonu čini šest stanica, a to su Boston (SAD), Pariz (Francuska), Polignano a Mare (Italija), Takachiho, Miyazaki (Japan), Mostar (BiH) i Auckland (Novi Zeland). Skokovi sa Starog mosta zakazani su za 9. septembar.

Duque je emotivno završio svoju briljantnu skakačku karijeru na posljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. godine, koja je održana u Bilbau u Španiji, ali svoje veliko znanje nesebično nastavlja dijeliti mladim sportskim nadama i radi kao sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetske serije.