Klub ritmičke gimnastike Arabesque sa radom je počeo 1993. godine na Dobrinji u Sarajevu, pod vodstvom trenerica Amele Bauer i Ajline Dujmović, a sa ciljem okupljanja djevojčica, druženja i održavanja ove specifične sportske discipline. Kroz dugogodišnji rad kluba Arabesque prošlo je mnogo generacija djevojčica koje danas uspješno rade u Klubu ili ga rado posjećuju.

Okupljamo djevojčice predškolskog i školskog uzrasta. Naš rad je podijeljen u više grupa: rekreacijsku, predtakmičarsku i takmičarsku grupu. Klub ritmičke gimnastike Arabesque radi na dvije lokacije u Sarajevu: na Dobrinji i Čengić Vili. Klub trenutno ima oko 150 članica, a osnovan je sa ciljem afirmacije i popularizacije ritmičke gimnastike kao baznog sporta”, kažu naše sagovornice.

Ritmička gimnastika predstavlja spoj umjetnosti pokreta, plesa, baleta, akrobatike i elegancije. Karakterizira je vještina akrobacija i manipulacija rekvizitima poput vijače, obruča, lopte, čunjeva i trake. Uz muziku, stapa se u neobične, često autentične, koreografske vježbe, što imamo priliku vidjeti tokom takmičenja gdje se djevojčice predstavljaju pred auditorijumom.

Radi se o jednom kompleksnom estetskom sportu koji zahtijeva veliku žrtvu i odricanje radi postizanja što boljih rezultata, što uključuje svakodnevnu višesatnu vježbu i istrajnost. Ono što sve ritmičarke dobiju je neprocjenjivo takmičarsko iskustvo, sticanje novih prijateljstava, mnogobrojna putovanja i druženja, te ono najvažnije, pravilan rast i razvoj u sportskom duhu. Ritmička gimnastika je kod nas zanemaren sport, te samim time gimnastičarkama koje se godinama profesionalno bave ovim sportom i koje ostvare značajne rezultate, ne garantuje priznanja koja se u drugim sportovima stiču relativno brže i lakše.”

Lara Musa, Leila Ališah i Jovana Šilj

Lara Musa, Leila Ališah i Jovana Šilj

Klub Arabesque je u dosadašnjem radu sa svojim takmičarkama učestvovao na mnogim takmičenjima širom BiH i regiona, ali i na internacionalnim takmičenjima.

Bitno je istaknuti da je klub Arabesque u proteklim godinama imao predstavnice na Evropskom prvenstvu (Španija) i na Svjetskom prvenstvu (Bugarska), što smatramo velikim uspjehom. Naše djevojčice dostojanstveno predstavljaju BiH i naš klub, kao i ovaj sport, te postižu zapažene rezultate. Naš klub do sada je pet (5) puta imao izabrane najperspektivnije sportistkinje Kantona Sarajevo od strane Ministarstva za kulturu i sport. Trenutno su najstarije članice našeg kluba, članice Reprezentacije BiH, te vrijedno rade na pripremama za predstojeća takmičenja. Na čelu kluba Arabesque nalazi se trenerica Ajlina Dujmović koja svojim znanjem, trudom i radom već dvije decenije od naših članica pravi uspješne gimnastičarke, prvakinje, i odgaja ih u predivne djevojke. Uz trenericu Ajlinu Dujmović, tu je i trenerica Arnela Zenuni koja radi sa početnom, predtakmičarskom i početnom takmičarskom grupom. Arnela se bavila gimnastikom u našem klubu, ali je po prestanku izrazila želju da ostane tu u funkciji trenerice”, kažu naše sagovornice i dodaju:

Naš klub svake godine organizuje Prijateljski turnir u ritmičkoj gimnastici pod nazivom Arabesque Cup koji za cilj ima afirmaciju i promociju ritmičke gimnastike kao olimpijskog i jednog od najljepših sportova za djevojčice i djevojke. Ovaj turnir unazad osam godina posjećuje u prosjeku do 300 takmičarki, što je zaista spektakularno za vidjeti. Do sada smo, nažalost, imali minimalnu podršku sponzora, te se nadamo da će se situacija uskoro popraviti i da će ritmička gimnastika dobiti podršku i status bitnosti jednak sportovima kao što su fudbal, košarka, karate…

Najstarije i najuspješnije članice Kluba su Lara Musa, Leila Ališah i Jovana Šilj.

Lara Musa

Lara Musa rođena je 2006. godine u Sarajevu. Ritmičkom gimnastikom u KRG Arabesque počela se baviti sa svojih pet godina. Od malene uplakane djevojčice do Juniorske prvakinje Bosne i Hercegovine, ovo možemo navesti kao Larinu kratku priču. Idealan je primjer kako se uz istrajnost, hrabrost, volju i slušanje savjeta trenerice može postiči ono što je nekada djelovalo nemoguće. Lara se kroz deceniju bavljenja ovim sportom predstavila na desetinama takmičenja širom Evrope i BiH, te osvojila dosta zapaženih rezultata. Naravno da cijela njena karijera broji uspone i padove, ali bitno je reći da nikada nije odustala i da se trenutno sprema za najveći korak u svojoj karijeri, a to je Svjetsko prvenstvo. Godine 2021. izabrana je za Najperspektivniju sportiskinju Kantona Sarajevo. Lara je učenica Pete gimnazije u Sarajevu, te uspješno balansira redovne dolaske na višesatne treninge sa školskim obavezama.

Leila Ališah

Leila Ališah rođena je 2006. godine u Sarajevu. Ritmičkom gimnastikom počela se baviti u klubu Arabesque na Čengić Vili, ali nakon što je pokazala ambiciju da se ozbiljnije bavi ovim sportom počela je da trenira na Dobrinji. Leila je od ranog uzrasta pokazala izuzetnu odlučnost i ljubav prema ritmičkoj gimnastici, te je već na jednom od prvih takmičenja u Salzburgu 2016. godine, u konkurenciji gdje su bile takmičarke iz 11 zemalja, osvojila drugo mjesto. Kroz deceniju bavljenja ovim sportom, Leila je poput svojih prijateljica iz kluba osvojila mnogobrojna priznanja i zapažene rezultate, te je izabrana za Najperspektivniju sportiskinju Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Leila je učenica Pete gimnazije u Sarajevu. Trenutno se sprema za predstojeća velika takmičenja i odlazak na Svjetsko prvenstvo koje treba biti kruna njene karijere.

Jovana Šilj

Jovana Šilj rođena je 2006. godine u Sarajevu. Ritmičkom gimnastikom u klubu Arabesque počela se baviti nešto kasnije od svojih prijateljica, ali je to nije spriječilo da uz naporan rad i trud vrlo brzo napreduje i nauči dosta elemenata kako bi danas bila uspješna gimnastičarka. Jovana je tokom dosadašnje karijere postigla mnogobrojne zapažene rezultate. Jovana je bila Državna prvakinja Bosne i Hercegovine u juniorskoj kategoriji B program na posljednjem Državnom prvenstvu. Trenutno se sprema za predstojeća takmičenja i uživa u radu sa mlađim djevojčicama kojima prenosi svoje znanje.

Lara, Jovana i Leila sa trenericom Ajlinom Dujmović