Subota, 14. oktobra, bila je rezervirana za teme o ženskom zdravlju. Svi prisutni su imali čast slušati uvodni govor dogradonačelnice Anje Margetić, koja je poznata i kao velika ljubiteljica sporta i bh. predstavnica na evropskom prvenstvu u plivanju.

Gradska uprava finansira niz sportskih dešavanja u gradu, ali nikad dosta podsjećanja koliko je važna prevencija, a to se efikasno postiže usvajanjem zdravih načina života, što je posebno važno u dobi od 35+ godina”, istakla je Margetić.

Više od stotinu prisutnih u hotelu Ibiz Styles imali su priliku slušati vrhunske eksperte iz oblasti interne medicine, farmakologije, ginekologije, te psihologije i nutricionizma, koji su saglasni da zdrave životne navike obuhvataju vježbu, zdravu prehranu i menadžment stresa.

Body Space kao obuhvatan koncept brige o zdravlju koji Sarajlijama dvije godine pruža mogućnost fitnessa novog doba, već drugi put radi tematsku konferenciju posvećenu zdravlju žena.

“Višak kilograma nipošto nije isključivo estetski problem, iako i ta činjenica duboko podriva samopuzdanje svake osobe. Masnoće koje se generiraju u potkožnom tkivu djeluju inflamatorno, dakle upalno, što za sobom često donosi i patološke promjene”, istakla je ginekologinja Armina Rovčanin.

Internistkinja Jasmina Ćorović Kuburović je kazala da ne postoje izlike za nezdrave životne navike, a manjak vremena ne može biti izgovor.

Samo zdrava žena može biti dobra majka. Zdravlje je osnova našeg života i mora biti prioritet. Nije teško, idite na redovne preglede i vježbajte”, istakla je Ćorović Kuburović.

Farmakologinja prof. dr Lana Lekić govorila je o važnosti uzimanja suplemenata, ali samo u konsultaciji sa ljekarom.

Osnivačica udruženja Body Space Azemina Tomljenović kaže da se zdravlje ne podrazumijeva i da se za njega treba boriti ciljano i planski, kao i za karijeru ili porodično ostvarenje.

Body Space ovom konferencijom predstavlja svoj novi, suvremeniji prostor u prostoru hotela Ibiz Styles, te nove sprave koje dodatno olakšavaju dolazak do rezultata. Zdrava žena znači zdrava porodica, a zdrave porodice su osnov zdravog društva. Svi mi veoma dobro znamo koliko su brzo vidljivi rezultati vježbanja jedini apsolutni motivator da nastavimo dalje”, kazala je Tomljenović i dodala kako koncept fitnessa novog doba uvažava činjenicu da suvremena žena ima sve manje vremena sa sebe, a očekivanja od nje su svakim danom sve veća.

Na konferenciji su govorili: internista kardiolog Jasmina Ćorović Kuburović, doktorica ginekologije Ermina Rovčanin, farmakologinja Lana Lekić, psihologinja Miroslava Marjanović, nutricionistkinja Esma Karahmet i profesorica sporta Lejla Šebić.

Osim kliničkih tema iz oblasti ženskog zdravlja, prisutni su imali priliku saznati rezultate recentnih istraživanja o dodacima prehrani i njihovoj efikasnosti. Također, Body Space je učesnike nagradio vrijednim vaučerima koje mogu iskoristiti za unaprijeđenje zdravlja.