Gabrielle Coco Chanel, rođena 19. avgusta 1883. godine, francuska je modna dizajnerica koja je zauvijek promijenila svijet mode. Njena inovativnost i kreativnost stvorile su bezvremenski stil koji fascinira i danas. Chanel No.5, mali sakoi i odijela od tvida, kao i cipele s blok potpeticama samo su neki od ikoničnih proizvoda koje je kreirala.

Počela je s otvaranjem salona šešira u Parizu 1909. godine, a kasnije je proširila svoje djelovanje na kompletnu žensku garderobu i kozmetiku. Njene kreacije, od modnih dodataka do parfema, odmah su postajale hitovi, do danas ne izlazeći iz mode.

Coco Chanel najviše se pamti po lansiranju parfema Chanel No.5 1923. godine i elegantnim odijelima koja se sastoje od suknje do koljena i sakoa. Također, Coco je osmislila malu crnu haljinu, nezaobilazan odjevni predmet u svakom ženskom ormaru. Svojim dizajnom kostimića i suknji učinila je eleganciju dostupnom svim damama.

Njen privatni život bio je jednako zanimljiv kao i karijera. Nikada se nije udavala, ali je imala brojne ljubavne veze, često s poznatim i utjecajnim muškarcima. Trideset godina provela je živeći u pariškom hotelu Ritz, a karijera joj je uvijek bila na prvom mjestu.

Predana svom radu, Coco Chanel stvorila je modno carstvo ni iz čega, postavši jedna od najuspješnijih dizajnerica i poduzetnica svih vremena.

U čast njenog doprinosa modi, prisjetimo se zlatnih pravila stila Coco Chanel, koja i danas služe kao neiscrpan izvor inspiracije za postizanje bezvremenske elegancije.

Moda je arhitektura: sve je stvar proporcija

Chanel je smatrala da su sklad proporcija i odmjerenost ključni u odijevanju. Prema filozofiji Coco Chanel, ključno je uravnotežiti odjeću od glave do pete. Inače silueta neće imati okvir kakav priželjkujemo.

Jednostavnost je ključ svake istinske elegancije

Minimalizam i suptilnost su bitniji za postizanje elegantnog izgleda od maksimalizma. Outfit preopterećen detaljima odvraća pažnju i stvara dojam neurednosti. Ključ je u ravnoteži.

Žena koja ne nosi parfem nema budućnost

Za Coco, parfem je predstavljao auru ženstvenosti, a Chanel No.5 utjelovljuje strast i suptilnost. Savjetovala je ženama da nanose parfem tamo gdje žele biti ljubljene i da bez parfema ne idu nikuda.

Najbolja boja na cijelom svijetu je ona koja vam najbolje stoji

Coco je savjetovala ženama da bez obzira na modne trendove nose boje, krojeve i siluete koje im najbolje pristaju. Bijela i crna su bile njene preporuke, jer se s njima ne može pogriješiti.

Obucite se neukusno i ljudi će zapamtiti odjeću, obucite se besprijekorno i zapazit će ženu

Pravilno kombiniranje odjevnih komada je važno. Slijedeći jednostavna pravila Coco Chanel, uvijek ćete izgledati elegantno i sofisticirano. Nosite urednu odjeću, budite decentni i profinjeni te otkrijte koji komadi najbolje naglašavaju vašu liniju.

Moda se mijenja, ali stil ostaje

Coco je naglašavala važnost ženstvenosti, stabilnosti i neovisnosti duha. Stil i osobni ukus su nešto što trebamo njegovati kroz život. Tako ćemo biti prepoznatljive i dotjerane, čak i u najjednostavnijim kombinacijama.

Kako biste bile nezamjenjive, morate biti drugačije

Autentičnost i poznavanje vlastitog stila ključ su uspješnog modnog izraza. Ne radi se o ekscentričnosti, već o pronalaženju stila koji odražava našu osobnost, baš kao što je to uspjelo Coco Chanel.