U vremenu hiperprodukcije industrije masovne mode, jednog od vodećih faktora zagađenja naše planete enormnim količinama otpada – jer, kad farmerke možete kupiti za par dolara, onda vam ih nije žao niti baciti za mjesec dana – te posljedično sve većoj uniformnosti, vrijednost jedinstvenih, unikatnih, rukom oblikovanih i sašivenih odjevnih predmeta i modnih dodataka postaje još i veća nego što zahtijeva tek poštivanje kreativnosti dizajnerke ili dizajnera. Iza jedne takve kolekcije namijenjene onima koji u odjeći i nakitu vide nešto više od potrošne robe stoji Jasna Čolić Čičić.

Jasna Čolić Čičić akademska je grafičarka koja je Akademiju likovnih umjetnosti završila u Sarajevu, a posljednjih osam godina djeluje kao samostalna dizajnerica posvećena kreiranju unikatnih odjevnih predmeta i nakita. Osnivačica je modnih brendova Keli i Twisted Keli, te pod njihovim imenima predstavlja svoje ideje otjelovljene u istinski jedinstvenim komadima, svojevrsnoj trodimenzionalnoj nadgradnji njenog poziva grafičarke. „Ideju za nakit dobila sam za vrijeme studiranja i rada na jednoj od grafika, tako da slobodno mogu reći da je grafika glavni pokretač mojih ideja vezanih za nakit ali i modu“, ispričala nam je Jasna o počecima svog djelovanja u polju u kojem je danas najplodonosnija.

„U to vrijeme sam osnovala i brend Twisted Keli, koji je najprije podrazumijevao isključivo moj unikatni nakit, ali sam ubrzo počela da se bavim i kreiranjem odjeće. Interes za dizajniranje i šivanje odjeće pokazivala sam još u srednjoj školi ali je on bio ograničen na lične potrebe i bio neka vrsta hobija, a kasnije je prerastao u nešto ozbiljnije. Moram reći da modu nikad nisam pratila, ali sam uvijek imala sklonosti ka stvaranjem nečeg novog i drugačijeg, vlastitog. Ta želja za stvaranjem i ideje koje su je pratile bile su pokretač u odluci da radim samostalno, a umijeće šivanja mi je pomoglo u realizaciji te odluke“, ispričala je naša sagovornica.

Brend Keli se od svojih početaka do danas proširio na raznoliku ponudu odjevnih predmeta. „Veliki je izbor haljina koje su rađene tehnikom sličnom patchworku, kojom se spajanjem različitih komada i oblika tkanine uklapaju u jednu cjelinu koja nastoji pratiti oblik tijela, a rađene su od žerseja. Osim haljina tu su i jakne i mantili sa dva lica, a sve zajedno ih odlikuju geometrijski motivi“, pojašnjava. Sa svojim kreacijama, Jasna Čolić Čičić učestvovala je u nekoliko modnih editorijala zajedno sa ostalim dizajnerkama i dizajnerima koje je okupio tim Metaphizika s ciljem promocije britanskog brenda obuće Irregular Choice, a s Metaphizikom je sarađivala i na drugim projektima.

Nakit Twisted Keli nastao je na temelju ideje o stvaranju nove, neobične forme, te prstenje, naušnice i ogrlice pod ovim imenom karakterišu skulpturalne forme. Nakit je rađen od cinka koji Jasna dodatno obrađuje posebnom tehnikom uz pomoć koje se dobija željena tekstura na metalu, patina i izgled starog nakita. Ovi komadi nakita možda nisu za svakoga, ali su svakako za one koji se mogu pohvaliti hrabrošću da budu drugačiji. „Moje proizvode obično nose žene koje cijene umjetnost i imaju nesvakidašnji stil. Na stil općenito gledam kao na nešto individualno, osobno, nešto što se gradi vremenom i postaje lični izraz.“

U trendu, stoga, može biti ama baš sve, ukoliko osoba to zna iznijeti na pravi način, dodaje. „Ali, malo je takvih osoba, koje imaju izgrađen stil i njime se izdvajaju iz mase. Za to treba imati i malo hrabrosti i smjelosti. Ni sama nikad nisam pratila modu na način da me zanima šta je aktuelno, već sam se vodila vlastitim unutrašnjim instinktom i stvaralačkim nagonom“, ističe Jasna Čolić Čičić na kraju razgovora za Urban magazin, ističući da odjevnim komadima i nakitu koji stvara pristupa kao umjetničkom djelu, kao nekad svojim grafikama. „Moj pristup radu je više umjetnički nego dizajnerski“, zaključuje.