Jana Kuvalja rođena je prije tri decenije u Banjoj Luci, a nakon završenog osnovnog i master studija slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, te niza samostalnih i kolektivnih izložbi, pokrenula je vlastitu radionicu porculanskog nakita i ukrasnih predmeta imena Tekne. Kuvalja tako pored slikarstva, koje je i dalje njen prvi način izražavanja, pravi predmete od finog porculana, inspirisane prirodom i pejzažima, koji svojom elegancijom i delikatnošću osvajaju na prvi pogled.

Prema riječima autorice, predmeti koji nastaju u radionici Tekne otjelovljuju kombinaciju minimalističkog dizajna i slobodnog umjetničkog izraza, što rezultira posebnim i unikatnim komadima nakita i posuđa. „Koristim jake primarne boje i zlatne listiće na bijelom porculanu, kako bih zadržala i naglasila delikatnost materijala koji koristim. Uživam u pravljenju nakita i odnosim se prema svakom komadu kao prema malom i vrijednom slikarskom platnu“, navodi Kuvalja.

U Tekne ponudi su danas, osim naušnica, narukvica i ogrlica, i neodoljive šoljice za čaj i kafu, šećernice, bokali, te vaze oslikane floralnim motivima, često makovima. „Ovog ljeta sam uložila u grnčarsko kolo, a ovo su prve vaze koje sam napravila na njemu. Makovi su inspirisani moji ranim sjećanjima na parfem moje majke, Flowers by Kenzo, koji je za mene bio najljepši miris u bočici na cijelom svijetu. Uvijek me podsjeća na nju“, pojašnjava Kuvalja o svojoj kolekciji porculanskih vaza oslikanih makovima uz detalje od 24-karatnog zlata.

Kako Kuvalja po vokaciji ne dolazi iz svijeta primijenjenih umjetnosti, već slikarstva, na svakom predmetu koji napravi najprije je vidljiva originalnost i neponovljivost. Svaki komad Tekne nakita i posuđa posjeduje sopstvenu priču, pojašnjava. „Svaki oblik koji napravim potječe iz prirode ili geometrije i namjerno je minimalan da bi boje i zlato koje koristim dobilo još više prilike da se iskaže i zasja. Koristim boje koje se zajedno s porculanom peku na visokim temperaturama kako bi bile postojane i nikad ne bi izgubile svoju jačinu“, dodaje.

Banjalučka umjetnica je zaljubljena u topli i mat izgled porculana pa svoje komade često ne glazira, već ostavlja porculan neprekriven. Ovaj materijal je prirodni provodnik toplote, te autorica navodi da zato već nakon par minuta nošenja Tekne nakita nećete ni primijetiti da je tu jer vrlo brzo poprimi toplotu kože. Porculan ima još jednu veliku prednost u izradi nakita, jer je antibakterijski i hipoalergen, što znači da je primjeren za nošenje na koži i kod onih koji su na druge materijale preosjetljivi.

Tekne predmeti se najprije oblikuju i sijeku iz porculanske mase, zatim se ručno šmirglaju, boje i peku na visokim temperaturama. Poslije toga slijedi apliciranje zlata i lakiranje kako bi se predmet zaštitilo, a tek potom je na redu finalno dodavanje metalnih dijelova od nehrđajućeg čelika. „Često ćete na ovim komadima primijetiti male udubine i nepravilnosti koje namjerno ne ispravljam, da bih zadržala osjećaj i vrijednost nečega što je u potpunosti napravljeno rukom. Prava odlika ručnog rada su male nesavršenosti u obliku. To je istinski šarm nečega stvarno unikatnog“, navodi Kuvalja o svom stvaralaštvu.

Osim Jane, Tekne tim čini i mala grupa njenih prijatelja posvećenih ovom brendu, te autorica o svom stvaralaštvu radije nego u prvom licu jednine govori u prvom licu množine. „Mi ne pravimo samo nakit i posuđe već i sve što vidite na našem sajtu i Instagram profilu. Tekne tim radi sve naše fotografije, vodi profile na društvenim mrežama, čak i sajt je napravio jedan naš član. U nekim stvarima smo još početnici ali svakim danom se zajedno trudimo da budemo sve bolji i uradimo najbolje što možemo“, navodi, dodajući da je pored napretka ovog malog brenda podjednako lijepo gledati kako svi skupa razvijaju nove vještine.

Tekne nakit i setovi posuđa rađeni po narudžbi mogu se uživo pogledati i doživjeti u sarajevskom concept storeu Kutcha, banjalučkoj Galeriji Plus, studiju Elosso u Zenici, draguljarnici Vice Jewelry u Dubaiju, a od prije nekoliko mjeseci i u New Yorku, u trgovini Flying Solo smještenoj u Sohou, nakon što je kolekcija Tekne nakita Nebesko prošlog septembra predstavljena na njujorškoj sedmici mode. Za sve one koji nisu u blizini spomenutih, ostaje mogućnost praćenja Tekne noviteta na Facebooku i Instagramu, te kupovine iz bilo kojeg dijela svijeta putem web stranice teknejewelry.com.