U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, večeras je otvorena izložba fotografija “Kontrast”.

Pored autora iz Donjeg Vakufa, Doboja, Hadžića i Sarajeva, izlažu i umjetnice iz Novog Pazara (Srbija) i Plava (Crna Gora) čime izložba dobija internacionalni karakter. Autori fotografija su Ajdin Bradarić, Una Mazrak, Emina Murtezić, Ryan O'Hara, Merjem Jasavić, Ajna Hujdur i Mustafa Mlinarević.

Ova konceptualna izložba nastala je kao samoinicijativna akcija mladih umjetnika, studenata dizajna, da se izraze kroz umjetnički medij fotografije. Sama tema koja je ujedno i naziv izložbe ‘Kontrast’ osmišljena je na način da se svi učesnici unutar svog polja interesovanja u domeni fotografije mogu slobodno iskazati. Cilj nam je bio da se mi kao studenti ujedinimo i tražimo svoje mjesto bez da nas neko traži“, kazao je Mustafa Mlinarević, jedan od autora.

Izložba se sastoji od sedam ciklusa fotografija, a svaki sadrži od pet do deset fotografija. Svaki autor unutar tematskog okvira izložbe interpretira različita tumačenja pojma kontrast, od čisto vizuelnog ili likovnog kontrasta, do idejnog ili tematskog. Na ovaj način izložba postaje kolaž različitih viđenja, gdje je svako viđenje jedinstveno. Time ova izložba dobija novu dimenziju u kojoj osim što svaki ciklus predstavlja neku vrstu suprotnosti ili kontrasta, svaki ciklus kontrastira drugim ciklusima.

Pokrovitelji izložbe je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a direktorica ove institucije Šejla Šehabović kazala je da je cilj da mladim ljudima vrate dio onoga što oni ulažu u Muzej.

U našem Muzeju godinama volontiraju brojni mladi ljudi s fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine jer žele da nešto doprinesu i upravo iz zahvalnosti prema njima odlučili smo da ugostimo ovu izložbu. Sretni smo što smo mogli odvojiti svoje vrijeme i prostor jer smatram da je red da institucije stanu iza mladih umjetnika“, kazala je Šehabović.

Izložba je ranije predstavljena u Domu kulture u Donjem Vakufu gdje je pokrovitelj bila BZK “Preporod” Donji Vakuf.

Izložba je otvorena do 18. novembra.