U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba „Dah crte“ autora Nedžada Begovića. Ovom izložbom autor želi kroz najjednostavniji oblik likovnog izražaja – crtu, odnosno liniju, ispričati i prikazati različite priče i teme poput ljubavi, prirode, ptica, portreta i slično.

Izložba „Dah crte“ afirmiše liniju kao jednu od glavnih osnova likovnog izražaja. Autor cijeli svoj likovni izražaj gradi u minimalističkoj formi i na taj način uspostavlja i gradi novu likovnu vrijednost. Radi se o digitalnoj umjetnosti i svi radovi su nastali putem mobitela i aplikacije čija je osnova krivulja, odnosno linija.

Na izloženim radovima autor koristi dvije vrste linija: jednu koja sugeriše pokrete, dinamiku i asocijaciju te drugu vrstu linije čiji je osnov tzv. inverzija Bazijerove krivulje. Autor do ideja dolazi kroz razne životne situacije, a svoja djela objavljuje svakodnevno na društvenoj mreži Facebook, gdje ljubitelji umjetnosti imaju priliku uživati u raznolikosti i kreativnosti svakog rada.

Istaknuti umjetnik i autor izložbe „Dah crte“, Nedžad Begović rekao je da je želio da bude najjednostavniji na svijetu i da pokaže kako je nekada upravo to što je najjednostavnije ujedno i najizazovnije za prikazati.

Već šestu godinu zaredom, održavam vlastitu kondiciju tako što svaki dan objavim po jedan rad. To je moje unutrašnje traganje za smislom tog dana. Da na nivou kreacije mogu nešto da uradim što mi se učini da ima neku vrijednost. Već godinu dana, svaki dan, bavim se uglavnom linijom i onda je profesor emeritus Stjepan Roš to pogledao i rekao da treba da se zove „Dah crte“, i ja sam to usvojio. Najteže je biti drugačiji. Ovo nosi neku svježinu i drugačije poimanje i ljudi već znaju moj stil, a to nije malo kada vas prepoznaju po stilu. Ja gledam da sam najjednostavniji na svijetu, da uđem u minimalizam“, rekao je Begović.