Otvorenje izložbe „Oteta zemlja“ akademskog slikara Džeke Hodžića bit će upriličeno 4. aprila 2024. godine, s početkom u 11.55 sati, u Galeriji „Roman Petrović“ (Maršala Tita 54).

Na izložbi će biti predstavljeno oko 30 radova novonastalog ciklusa, u tehnici ulja na platnu ili kartonu, zatim kolažu i asemblažu, te jedan skulptorski objekat.

Zastupljeni radovi predstavljaju Hodžićevu interpretaciju historijskih dešavanja u širem vremenskom rasponu od koloniziranja Amerike, Australije, Afrike, Indije, kao i stradanja za vrijeme totalitarnih režima, do najrecentnijih ratnih dešavanja u Ukrajini i Gazi.

Faruk Dizdarević, književnik i historičar kulture, o Hodžićevom novom ciklusu između ostalog je napisao: „S obiljem simbolike i izuzetnim likovno-pripovijednim okvirom autor simbolično/metaforično osvjetljava neke puteve zločinâ kroz ljudsku istoriju. (…) Sam naslov ovog ciklusa je svojevrsni rezime (tih) tamnih stranica ljudske istorije. Ova događanja su koliko iskonska toliko i aktuelna, koliko implicitna toliko i eksplicitna. Hodžićevo djelo ostavlja ta pitanja otvorenim. U isti mah poziva da ona budu propitana, razmatrana i razotkrivena u cijeloj njihovoj složenosti.“

Djela spadaju u domen angažovane umjetnosti, budući da autor ovim ciklusom snažno i direktno reaguje kako na ranije, tako i na trenutne društveno-političke okolnosti u svijetu, te sagledava i kritički propituje njihove posljedice.

U vlastitom osvrtu povodom ove izložbe Džeko Hodžić obrazlaže svoje motive za pripremu ciklusa simboličnog naziva „Oteta zemlja“. Prisjećajući se ličnih iskustava i poistovjećujući patnju vlastitog naroda s patnjom mnogih koji su je kroz povijest, ili je danas proživljavaju, umjetnik je osjetio potrebu da osjećaj gnjeva i nemoći, akumuliran uslijed silnih nepravednih pojava u svijetu, iskaže na polju likovnosti, vjerujući da će publika u njegovom djelu prepoznati univerzalne vrijednosti kojima teži.

Sarajevska publika izložbu će moći pogledati do 21. aprila, svakim danom osim nedjelje, u terminu od 10 do 18 sati.