Neosporna modna ikona Iris Apfel, rođena pod pravim imenom Iris Barrel u Queensu, uspješna dizajnerica interijera, poduzetnica, model i aktivistica napustila nas je u 103. godini života. Kako piše HuffPost, njenu smrt potvrdila je Lori Sale, njena komercijalna agentica, ne navodeći uzrok.

Poznata po svojim ekscentričnim odjevnim kombinacijama, miješajući haute couture i preveliku bižuteriju, Apfel se svojim velikim, okruglim, crnim naočalama, jarko crvenim ružem i kratkom bijelom kosom isticala na svakom modnom događaju na kojem je bila.

Nisam lijepa i nikad neću biti lijepa, ali to nije važno“, rekla je jednom prilikom, odvažno dodavši: “Imam nešto puno bolje. Imam stila.”

Njen eklektični modni izraz nije promaknuo pažnji ni na društvenim mrežama, te je na Instagramu skupila više od tri miliona pratitelja, prenoseći jasnu poruku: ‘Više je više, a manje je dosadno’. Svoje pratitelje oduševljavala je outfitima u kojima je spajala nespojivo – elemente različitih kultura i jeftine komade sa skupima.

Osim izvanredne karijere u modi, Apfel je ostavila pečat i u svijetu uređenja interijera, radeći za devet američkih predsjednika – Harryja Trumana, Dwighta Eisenhowera, Johna F. Kennedyja, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona, Geralda Forda, Jimmyja Cartera, Ronalda Reagana i Billa Clintona.

Jedinstveni stil Iris Apfel bio je tema muzejskih izložbi, a njen životni put ispričan je 2015. godine i na velikom platnu kroz dokumentarac “Iris”. Tri godine kasnije, Mattel je napravio lutku Barbie po uzoru na nju, čime je Iris postala najstarija osoba koja je dobila svoju Barbie lutku. U 97. godini života, na nagovor Tommyja Hilfigera, postala je model, potpisavši ugovor s agencijom IMG koja zastupa Gisele Bündchen i Gigi Hadid.