European Fashion Passport je internacionalni festival mode i umjetnosti koji postoji od 2019. godine u Sarajevu i okuplja dizajnere i umjetnike iz cijele Evrope. Svake jeseni u Bosnu i Hercegovinu dolaze dizajneri iz tridesetak zemalja Evrope i promoviraju svoje kolekcije, zajedno realiziraju kreativne radionice, prezentiraju izložbe, filmove i čine globalnu scenu umjetnosti Evrope u Sarajevu.

Ceremonija otvaranja European Fashion Passporta 2024, Slovačka

Poznati bosanskohercegovački modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad je osnivač i globalni direktor European Fashion Passporta. Festival je nastao u Sarajevu, a ovih dana doživio je i svoje Evropsko izdanje u Slovačkoj, gdje je održan u periodu od 19. do 21. aprila ove godine, u Kulturparku i salonu Lexus u Košicama.

Adnan Hajrulahović Haad

Vikend ispunjen modom započeo je svečanim otvaranjem u ekskluzivnim prostorijama salona Lexus u Košicama. Otvaranje je uključivalo i promociju još jednog projekta, “Women Touch”, inspirisanog uspješnim ženama iz regiona istočne Slovačke te brzinom i ljepotom Lexus automobila. Ovaj projekat rezultirao je izložbom fotografija štampanih na tkanini posebnom tehnologijom digitalne štampe, koju radi Sevencats, slovačka kompanija s međunarodnim rejtingom.

Women Touch projekat

Ipak, najinteresantniji momenat bila je modna revija održana 20. aprila 2024., s početkom u 20 sati u prekrasnom prostoru Kulturparka Košice, na kojoj su svoje kolekcije predstavili modni dizajneri Evrope, i to: Zuzana Haková (Slovačka), Noen Design (Mađarska), Ana Krgović (Crna Gora), Nataša Župac (Srbija), Naida Vilić (Bosna i Hercegovina), Anamarija Karlović (Hrvatska), Strochka (Ukrajina), UFD & Freya Vanadis (Ujedinjeno kraljevstvo) te No Nation Fashion by IOM.

Performans na otvaranju revije EFP 2024

Modnu reviju  brenda “Strochka” pratio je nastup popularne ukrajinske pjevačice, Anne Dobridneve.

Ukrajinska pjevačica Anna Dobridneva na sceni EFP-a 24

Valéria Lásková, direktorica EFP-a Slovakia 2024, u svom govoru tokom gala večeri naglasila je da je vrijednost projekta European Fashion Passport Slovakia 2024 potaknuti razvoj boljih odnosa: „Fokusiranje na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli, ključ je uspjeha ne samo u međunarodnim odnosima, već i u međuljudskim.”

Valéria Lásková, Lenka Suchová i Haad

Cijeli događaj javno su podržali predstavnici raznih institucija u Slovačkoj i Evropi. Događaj je svojim prisustvom uveličao i bivši predsjednik Slovačke Republike, Andrej Kiška, koji je izrazio podršku ideji događaja – ujedinjenju za dobro svih.

Andrej Kiška, bivši predsjednik Slovačke, i Adnan Hajrulahović Haad

Zamjenik ambasadora Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini, Patrik Turošik, izrazio je zadovoljstvo organizacijom događaja na globalnom nivou, naglasivši da je sretan što vidi da projekat, koji je i idejno i kreativno nastao u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, može biti organiziran i u Slovačkoj ili bilo gdje drugo u Evropi. Čestitao je organizatorima u Slovačkoj, ali i Adnanu Hajrulahoviću Haadu, koji je kreator projekta i njegov art direktor.

Dizajneri European Fashion Passporta 2024, Slovačka

Organizatori su stvorili prostor za umrežavanje, produbljivanje saradnje i prezentaciju raznih usluga i proizvoda na Fashion & Beauty Expou u Kulturparku, tokom dnevnog programa 20. aprila 2024. Program je bio ispunjen inspirativnim modnim razgovorima i radionicama koje su vodili modni stručnjaci iz Londona, Budimpešte i Košica.

Svečanost je nastavljena afterpartyjem u El Nacionalu u centru Košica. Za dizajnere i partnere događaja, program se produžio i u nedjelju, uz poslovnu modu i brunch u hotelu Yasmin.

Editorijal European Fashion Passport 2024

Samo onaj ko zna kako se čovjek osjeća kada mu se ideje ostvaruju može razumjeti zadovoljstvo koje osjećam da, nakon pet godina rada, European Fashion Passport, pored Sarajeva, organiziramo i u Slovačkoj, odnosno EU, a što je rezultat divne saradnje European Fashion Passporta i Slovačke ambasade u Bosni i Hercegovini, te je tako European Fashion Passport raritet i po tome što je jedini bosanskohercegovački festival koji je postao izvozni proizvod. Nije suvišno napomenuti da je European Fashion Passport jedini bh. međunarodni modni festival i događaj. Sretan sam što mladim dizajnerima Evrope mogu pružiti podršku u njihovom profesionalnom razvoju i kooperirati im, a s druge strane promovirati i uvezivati privredu u BiH i Evropi. Sretan sam što divne osobe čine moj tim u Slovačkoj, Valéria Lásková i Lenka Suchová, čestitam im ovom prilikom, ponosan sam na njih i na njihov rad. Vidimo se u septembru u Sarajevu na još jednom European Fashion Passportu, izjavio je Adnan Hajrulahović Haad, idejni kreator i art direktor European Fashion Passporta koji nam se javio iz Slovačke.

Editorijal European Fashion Passport 2024

Događaj su organizirali Suchova events & co i National Fashion komora Slovačke, a direktorice European Fashion Passporta Slovakia 2024 bile su Valéria Lásková i Lenka Suchová.