Iz kreativne saradnje akademske skulptorice i kreativne direktorice Studija 59 Alme Selimović, te dizajnerice nakita Iman della Luna Glušac, rođen je brend nakita Iman della Luna design. Svom radu pristupaju otvoreno, inovativno i aktivistički, a najveće priznanje koje su dosad dobile jeste predstavljanje na Milano Jewelry Weeku.

Premda zaljubljena u metal, materijal u kojem oživljavaju njene skulpture, Alma Selimović je majstorica u čijoj radionici Studio 59 nastaju istinski posebne kuhinjske potrepštine i pomagala, prije svega drvene kuhinjske daske na kojima se sljubljuju oprečnosti klasičnog materijala drveta i moderne smole, nerijetko u jarkim, živim bojama. Almine daske i ostala kuhinjska pomagala već smo predstavljali, a sada je na redu njena saradnja s dizajnericom Iman della Luna Glušac iz koje nastaje nakit Iman della Luna design. Proces rada dvije kreativke počiva na Imaninim skicama, te izradi u Alminoj radionici. Rad na jednoj narukvici ili prstenu, od skice do gotovog proizvoda, traje i do šest dana, ponajviše zato jer sušenje smole zahtijeva vrijeme duže od jednog cijelog dana. Proces nastanka narukvice poslije stavljanja ideje na papir podrazumijeva pravljenje kalupa za smolu i izbor drveta. Drvo je i crvena nit svega što stvaraju. „Drvo je materijal koji je hiljadama godina igrao jednu od najvažnijih uloga u razvoju čovječanstva. Kroz vrijeme, naše korištenje drveta nikad nije prestalo već se samo mijenjalo i usavršavalo. Drvodjelstvo je tako jedno od najstarijih umijeća čovjeka, a mi mu pristupamo s mješavinom zanatskog umijeća, tradicije i avangarde“, navode Alma i Iman.

Nakit koji izrađuju napravljen je od recikliranog drveta hrasta, abonosa, oraha i masline s dodacima tečnog epoxi stakla koje dozvoljava da mu se dodaju i detalji od suhog cvijeća ili metala. Poigravanjem s materijalima, eksperimentisanjem u spajanju naizgled nespojivog, Alma i Iman svakim komadom nakita oblikuju novitet kakav teško da ste dosad već vidjeli. O kvaliteti njihovog nakita svjedoči to što se može kupiti u umjetničkim galerijama i concept prodavnicama u Chicagu, Beogradu i Rovinju ali i informacija da će kolekcija Zijan doživjeti veliko međunarodno predstavljanje u sekciji Jewelry Drops na ovogodišnjem Milano Jewelry Weeku.

Podjednako koliko i plasman bh. brenda nakita na međunarodnu scenu, vrijedni hvale su pogledi njegovih autorica na prirodu i vezu čovjeka s njegovim okolišem. Naime, Alma i Iman u okviru svog rada periodično organizuju sadnju drveta na nekoj lokaciji u BiH na kojoj drveća nedostaje. Kako navode, tako prirodi vraćaju ono što im je ona dala da bi mogle izrađivati nakit. Drvećem, šumom, bosanskim planinama, svježim mirisom borovine i bojama ovdašnjih šuma inspirisana je i najnovija kolekcija nakita imena Pan u kojoj su dominirajući materijali bosanski orah i mahovina, uz dodatak listova osušenih biljaka.

Iako nakit prvenstveno doživljavamo kao lični ukras lišen posebne filozofije ili aktivizma, kolekcije Iman della Luna su nerijetko pravljene s aktivističkim pogledom na svijet. Osim osvještavanja o važnosti očuvanja prirode otjelovljenom u kolekciji Pan, dvije umjetnice se ponose i svojom rodno neutralnom kolekcijom Azbel, kojom prevazilaze rodne podjele nakita i naročito predrasudu da je nakit nešto što nose samo žene, te kolekcijom AzFamily, koju su stvarale misleći na staratelje i njihovu djecu. Svoj doprinos dale su i kampanji #jaBiHdatecem za spas bosanskohercegovačkih rijeka, izradivši posebne broševe hrabrosti za hrabre žene Kruščice. „Otpor Hrabrih žena Kruščice nije samo borba protiv uzurpatora prirodnih resursa i temeljnih ljudskih prava, nego i autentični oblik organizovanog djelovanja žena u današnjem dominantno muškom, patrijarhalnom društvu. Bila mi je čast napraviti broševe hrabrosti ovim jakim ženama“, navodi Iman.

I dok nakitu pristupaju aktivistički, hrabro i sasvim savremeno, ne bježe ni od osvrtanja na tradicionalne motive, te je tako kolekcija Zijan, upravo ona koju će imati priliku vidjeti stručna i opšta javnost u Milanu, inspirisana je „zijanlukom“ i bojama bosanskog ćilima. „Bosanski ćilim, rukotvorina orijentalnog izgleda, predstavlja unikatnu kulturnu vrijednost. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi u kojoj ćilim znači tradiciju i primijenjenu likovnu tehniku. U bosanske ćilime je utkana duša naše zemlje, svojim bojama i teksturama bosanski ćilimi svjedoče o njenim različitostima“, pojašnjavaju Alma i Iman.