Godinu dana prije nego što Breaking debituje na Olimpijskim igrama, najvećem sportskom događaju na svijetu, američki reper Busta Rhymes je u društvu nekih od najboljih breakdancerki i breakdancera govorio o napretku Breakinga.

Riječ je o novom dokumentarcu na Red Bull TV-u pod nazivom “Pushing Progression: Breaking”, koji otkriva kako je Breaking s ulica Bronxa stigao do svjetske pozornice, odnosno do Olimpijskih igara koje se 2024. godine održavaju u Parizu.

Breaking, poznat i kao breakdancing, nastao je u Bronxu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ovaj energični ulični ples bio je izdanak hip-hop scene te je predstavljao oblik samoizražavanja među mladim Afroamerikancima i Portorikancima. Njegova “kolijevka” je Bronx River Project, gdje su se vodila impresivna nadmetanja i održavale vrhunske zabave.

“Nije se radilo o novcu ni o takmičenju, nego o statusu slavne ličnosti iz geta. Cilj je bio da postaneš najbolji u svom bloku”, rekao je legendarni B-Boy Alien Ness.

Breaking je napredovao deceniju prije nego je napravio hrabar iskorak u mainstream kulturu ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća potpomognut TV nastupima i nizom holivudskih plesnih filmova. Njegov globalni debi dogodio se u Los Angelesu 1984. godine kada je 200 breakera nastupilo na ceremoniji otvaranja velikog sportskog događaja zajedno s američkim pjevačem Lionelom Richiejem. Ovaj televizijski spektakl je “lansirao” Breaking na globalnu scenu.

Tokom devedesetih godina prošlog stoljeća Breaking je nastavio razvijati sopstvenu kulturu i takmičarsku scenu. Nadmetanja ekipa na lokalnim takmičenjima postala su česta i uobičajena, što je breakerima pružilo platformu da pokažu svoje vještine i kreativnost.

“Breaking je za mene prije svega kultura, ples i umjetnost, a danas ga nazivaju sportom”, rekao je poznati b-boy Phil Wizard.

Napredak Breakinga je napravio značajan zaokret 2004. godine kada je Švicarska bila domaćin prvog Red Bull BC One Svjetskog finala. Bilo je to prvo takmičenje te vrste, borba “jedan na jedan” u kojoj je učestvovalo 16 breakdancera.

Od tada je Red Bull BC One evoluirao u najveću borbu “jedan na jedan” koja se jednom godišnje održava u različitim velikim gradovima širom svijeta, a hiljade breakdancerki i breakdancera se takmiče za prestižnu svjetsku titulu.

Ovaj događaj je također poslužio kao platforma za promociju rodne ravnopravnosti unutar scene, a B-Girl Ayumi je postala prva žena koja se takmičila u Red Bull BC One Svjetskom finalu.

U prošlosti su breakdancerke imale malo prilika za takmičenje, međutim, učešće djevojaka poput Ayumi na događajima visokog profila, kao što je Red Bull BC One Svjetsko finale, označilo je prekretnicu.

“Ranije nismo imale ovakvu platformu, bilo je rijetko vidjeti djevojke na takmičenju ovog kalibra”, kazala je šampionka B-Girl Logistx.

“Kada vidim Ayumi na bini, poželim da jednog dana stojim na finalnoj svjetskoj pozornici”, istakla je breakdancerka Ami.

Pojavljivanje žena na sličnim platformama inspirisalo je druge djevojke da podignu svoje vještine na viši nivo. Danas se breaking scena može pohvaliti sjajnim breakdancerkama, a konkurencija raste neviđenim tempom. Međutim, iako je konkurencija žestoka, svi žele da sačuvaju jedinstvo i drugarstvo unutar breaking zajednice. Priča o Breakingu je zapravo priča o prevazilaženju barijera i stereotipa, preoblikovanju kulture plesne forme i inspirisanju nove generacije žena da zakorače na plesni podij.

Breaking je sada spreman za svoj debi na najvećem sportskom događaju na svijetu, a to su Olimpijske igre koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. augusta 2024. godine. Ovaj važni trenutak usmjerio je više pažnje na Breaking te je omogućio talentima da profesionalizuju svoju strast.

Ipak, uprkos značajnim iskoracima koje je Breaking napravio, njegovo srce i dalje ostaje ukorijenjeno u zajednici. Putovanje od ulica Bronxa do svjetske pozornice, a sada i do najveće sportske arene, svjedoči o otpornosti i nepopustljivom duhu zajednice.

“Uzeli smo bol i napravili šampanjac od njega. Uzeli smo borbu i pretvorili je u nešto što je profitabilno. Sve dok mi to kontrolišemo, nema ograničenja za napredak hip-hop kulture”, poručio je Busta Rhymes.

Priča o historiji breakinga pod nazivom “Pushing Progression: Breaking” dostupna je od 8. augusta na Red Bull TV.