TAKO studio keramike je mali keramički studio iz Sarajeva, koji vodi akademska produkt dizajnerica Tatjana Kovačević Vidović. Kroz svoj rad, Tatjana nastoji da oživi tradiciju grnčarstva u Bosni i Hercegovini, spajajući tradicionalne tehnike sa suvremenim dizajnom, što rezultira harmoničnom fuzijom umjetnosti i funkcionalnosti. Uz određenu ideju kao smjernicu, stvara proizvode koji pričaju priču kroz oblik i emocije.

Tatjana Kovačević Vidović rođena je i odrasla u Sarajevu, gdje je upisala Akademiju likovnih umjetnosti (ALU), specijalizirajući se za produkt dizajn. Sudjelovala je u mnogim kreativnim radionicama i izložbama, kako u svojoj zemlji tako i u inozemstvu, uključujući Internacionalni kongres i izložbu SERES'09 u Turskoj, Internacionalnu izložbu keramike “2009 Carouge” u Švicarskoj, Internacionalno bijenale suvremene umjetnosti čajnika u Šangaju 2010. u Kini, Internacionalni simpozij keramike u Innsbrucku 2014. u Austriji i Balkancase NS Design week 2022. u Srbiji.

Godine 2011. Tatjana je nagrađena “Nagradom za keramiku” koju su joj dodijelili ULUPUBIH i Collegium Artisticum BiH, a 2016. godine dobila je stipendiju ApexArt NY Fellowship. Godine 2023. osvaja i nagradu za energetsku efikasnost mikrokreditne fondacije Partner.

TAKO studio keramike predstavlja raznoliku paletu svojih proizvoda. Neki od popularnih proizvoda TAKO studija keramike uključuju “AntiPlastik čaše” i “Prazne vazne”, kao i seriju keramičkih čaša i šolja pod nazivom “Origin”.

Njena serija “AntiPlastik čaša” nije samo funkcionalan predmet, već i podsjetnik na ekološku svijest. Kroz ovaj dizajn, Tatjana potiče nas na razmišljanje o potrošnji plastike i njenim posljedicama za planet. Ove keramičke čaše nose poruku s elegancijom: promovirati svijet u kojem prevladava VIŠE KERAMIKE, a MANJE PLASTIKE. Za razliku od svojih plastičnih pandana, koji se nakon jednokratne upotrebe brzo odbacuju, ova keramička čaša je dizajnirana za svakodnevnu upotrebu i služi kao snažan podsjetnik da pripazimo na potrošnju plastike. Njezin elegantan dizajn i izdržljiv materijal svjedoče o snazi svjesnog konzumerizma. Potiče nas da razmislimo o svojim izborima i potiče nas da poduzmemo korake prema održivijem načinu života.

“Prazne vazne”, drugi izazovan koncept, izražava ideju transformacije i kreativne obnove. Ove vazne bez dna daju novi život starim staklenkama, spajajući prošlu svrhu s novom estetikom. Ovaj dizajn podsjeća nas na potrebu za kreativnim recikliranjem i obnovom.

Serija “Origin” priča priču o spoju tradicije i moderne geometrije. Ovi predmeti pričaju priču o tradicionalnim uzorcima na nov, suvremen način, stvarajući harmoničnu ravnotežu između prošlog i sadašnjeg.

U TAKO studiju keramike, umjetnička vrijednost nije samo u konačnim proizvodima, već i u samom kreativnom procesu, gdje se vještina i inovativnost prožimaju kako bi stvorili značajna i održiva umjetnička djela. Umjetnički proces u TAKO studiju keramike postao je umjetnost za sebe, gdje je naglasak ne samo na procesu stvaranja i ideji iza njega, već i na vizualnoj percepciji gotovog predmeta. Kroz izradu keramike, kreativni proces uključuje duboku povezanost s prirodom, intuicijom, kreativnošću i maštom. TAKO studio keramike nije samo atelje, već inkubator ideja, mjesto gdje tradicija i inovacija plešu zajedno. Kroz svoje proizvode, Tatjana Kovačević Vidović ostavlja neizbrisiv trag u keramičkoj umjetnosti, inspirirajući nas da cijenimo nasljeđe prošlosti, dok se hrabro suočavamo s izazovima budućnosti.