Sve više ljudi vidi sobne biljke kao važan dio uređenja interijera, pridajući im istu pažnju kao i komadu namještaja ili umjetničkom djelu. Stavljanje nekoliko biljaka na prozorsku dasku više nije dovoljno! Živopisni, raznoliki i uvijek promjenjivi oblici biljaka mogu značajno unaprijediti jedinstveni i gostoljubivi izgled vašeg doma. Od prekrasnih velikih fikusa s listovima u obliku vesla do malenih listova u obliku srca, biljke pridonose estetici vašeg prostora na razne načine. U narednim redovima, donosimo nekoliko savjeta i trikova za uređenje interijera uz pomoć zelenila kako biste osvježili svoj životni prostor.

Igrajte se različitim visinama i veličinama

Prvo, dobro pogledajte svoju sobu i potražite praznine između namještaja i dodataka, te gdje bi se biljka mogla uklopiti. Želite li maksimalno iskoristiti vertikalni i horizontalni prostor, kupite biljku imajući na umu određeni prostor, a ne samo zato što vam se svidjela. Odaberite niz biljaka različitih visina i tekstura i rasporedite ih u grupama – trojke su uvijek ugodne za oko. Nastojte stvoriti ravnotežu različitih visina i oblika listova kako biste kreirali zanimljivu kompoziciju. Za maksimalan uticaj na uređenje enterijera, pokušajte slojevito rasporediti biljke – puzajuću Ceropegia woodii sa velikom Monstera i šiljastom Sansevieria – i prikažite ih grupisane kako biste dobili izgled unutrašnje džungle.

Dodajte biljku na svoj stolić za kafu

Vaš stolić za kafu je odlično mjesto za izložiti malu biljku. Ako ste zabrinuti zbog stavljanja biljke direktno na drveni sto, pokušajte koristiti poslužavnik ispod. Ovo je idealno za jednostavno grupisanje kolekcije dodataka i doprinosi da vaš stolić za kafu (ili čak krevet) izgleda izuzetno stilizirano i skladno. Haworthia bi bila odličan izbor za malu biljku. Sa svojim zebrastim prugama, ovaj sukulent će dodati mnogo stila i djelovaće zanimljivo.

Puzajuće biljke će oživjeti vaše police za knjige!

Ako želite uljepšati izgled vaših polica, biljke su neizostavne. Puzajuće biljke poput filodendrona s atraktivnim listovima u obliku srca izgledaju posebno dobro na policama. Biljke dodaju mekoću i svježinu vašim policama, pomažući da se popune praznine i da knjige i ukrasi ne djeluju prekruto. Pokušajte stavljati biljke na različite police i rasporedite ih cijelom dužinom za ugodan asimetrični izgled, donoseći zelenu svježinu i život na vaše police.

Dajte vašim biljkama dodatnu visinu

Ako vaša biljka još nije narasla u veliku kakvu ste zamislili, pokušajte povećati njenu veličinu na druge načine. Možete podići biljku koristeći elegantno visoko postolje od mramora sa saksijom. To je sjajan način da vašu biljku pretvorite u skulpturalni komad.

Alternativno, možete složiti nekoliko knjiga zajedno i staviti saksiju s biljkom na vrh. Ovo je jednostavan način stvaranja visine i pomoći će vam da postignete slojeviti izgled s biljkama i dodacima na različitim visinama.

Objesite biljke sa stropa – odlično ako vam nedostaje prostora na podu

Bez obzira na to da li je vaša soba velika ili mala, ne zaboravite pogledati prema gore! Iskoristite puzajuće biljke tako što ćete ih objesiti sa stropa uz pomoć makrame vješalice za biljke. To je savršen način da stvorite više prostora na podu i istaknete svoju biljku, pretvarajući je u kaskadnu fokalnu tačku. Obješene biljke privlače vašu pažnju prema gore i mogu učiniti da strop izgleda viši. Odlična biljka za vješanje u makrame vješalici bila bi Tradescantia. Njeni prošarani listovi s ružičastim prugama izgledaju doslovno kao da ih je naslikao umjetnik. Isprobajte to za prekrasni dodir boje u uglu vaše sobe!

Najbolji savjet za uštedu – popunite prazan prostor biljkom

Prazni uglovi u sobi mogu učiniti da vaš dom izgleda nedovršeno i pomalo bezlično. Možda štedite za savršenu fotelju ili još uvijek niste odlučili o stilu ormarića koji želite, ali umjesto da živite s dosadnim praznim prostorom, razmislite o dodavanju velike biljke u ugao vaše sobe. To će trenutno donijeti svrhu i život prostoru, pomoći da ga osvijetlite i povežete sobu. Što je biljka veća, više će popuniti vizualnu prazninu!

Učinite svoju biljku upečatljivom

Svaka soba treba imati upečatljivu, glavnu tačku. To može biti veliko umjetničko djelo, fantastična luster lampa, a može biti i fantastično velika biljka! Zamislite dodavanje velike biljke veličine drveta u ugao kako biste zaista podigli dizajn vaše sobe. Prekrasna velika Strelitzia ili XL Yucca Palm izgledale bi impresivno i vibrantno kao fokus vašeg unutrašnjeg uređenja. Korištenje biljaka na arhitektonski način transformiše vaš prostor i čini ga dojmljivim i promišljenim.

Razmislite o izboru saksije

Saksija za biljku koju odaberete skoro je jednako važna kao i sama biljka! Ona može zaista doprinijeti vašem enterijeru, bilo da tražite dodir boje, nešto s teksturom ili metalnu s elegantnim postoljem. Pletena košara je savršena za dodavanje prirodnog osjećaja u skandinavsku dnevnu sobu, dok bi betonska saksija bila odličan izbor u minimalističkom savremenom uređenju. Također možete mijenjati saksije prema godišnjim dobima – možda nešto svijetlo i svježe za ljeto, a tamnije i bogatije za zimske mjesece. Izbor je na vama!

Stvorite oazu u kupaonici

Kupaonice su prepune glatkih tvrdih površina – umivaonici, kade, staklene tuš kabine i pločice. Često su u neutralnim bojama i mogu djelovati prilično hladno i klinički. Ono što im treba je malo prirodne teksture i boje, a biljke su fantastičan način da unesete neke organske oblike!

Kao prostori s visokom koncentracijom vlage, kupaonice su savršeno okruženje za mnoge biljke, a uz njihovu pomoć možete dobiti ugođaj spa centra. Isprobajte na prozorskoj dasci kombinaciju biljaka prilagođenih za kupaonicu ili smjestite veliku Areca palmu pored kade za malo tropskog bijega.